Οι σχέσεις των εφήβων. Γράφει η Γεωργία Καραμάνη μαθήτρια της Β΄ τάξης του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης

4 Min Read

Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος από την παιδική ηλικία, που περνάει κάθε άνθρωπος πριν την ενηλικίωσή του. Οι περισσότεροι επιστήμονες-ψυχολόγοι, την περίοδο αυτή την χαρακτηρίζουν ως την πιο σημαντική αλλά παράλληλα και την πιο έντονη στη ζωή των νέων, με πολλές σωματικές αλλά και συναισθηματικές αλλαγές. Είναι γεμάτη φιλίες, σχέσεις, τσακωμούς αλλά και απογοητεύσεις. Είναι όμως και η περίοδος, στην οποία μπαίνουν τα πρώτα θεμέλια για τη δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων.

Η φιλία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των εφήβων. Οι έφηβοι αναζητούν μια ομάδα ανθρώπων, με τους οποίους θα δημιουργήσουν σχέσεις βασισμένες στα κοινά ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Θα μάθουν πράγματα για τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, καθώς και  για τον περίγυρό τους. Η παρέα που θα δημιουργήσουν θα έχει διαφορετικούς κανόνες από αυτούς των ενηλίκων. Μεταξύ τους δημιουργείται μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη, την υποστήριξη, τη δέσμευση, στο μοίρασμα εμπειριών και συναισθημάτων, στη στοργή και την αμοιβαιότητα. Οι φιλικές αυτές σχέσεις επηρεάζουν την ανάπτυξη ενός εφήβου και τον βοηθούν να προσαρμοστεί στην ενήλικη ζωή. Αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και την ανταλλαγή απόψεων.

- Advertisement -

Υπάρχουν όμως και κάποια προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από τη σύναψη λανθασμένων φιλικών σχέσεων, όπως είναι  το κάπνισμα και οι καταχρήσεις. Οι «λάθος» φιλίες μπορούν να κάνουν τον έφηβο να δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό του και την αίσθηση ότι δεν είναι αποδεκτός από τους γύρω του και αυτό να επιφέρει σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες όπως κατάθλιψη ή αντικοινωνικότητα.

Στη διάρκεια όμως της εφηβείας έρχεται η στιγμή που ένας έφηβος μπορεί να νιώσει έλξη για έναν άλλο ή μιαν άλλη. Παύει πλέον να υπάρχει μόνο η φιλική σχέση και αναπτύσσεται και η ερωτική σχέση μεταξύ τους. Καλό είναι οι ερωτικές σχέσεις να δημιουργούνται και να διακρίνονται από ώριμη σκέψη και υπευθυνότητα και να έχουν ως θεμέλια τον αλληλοσεβασμό και την ειλικρίνεια. Όταν ένας έφηβος είναι ερωτευμένος, τον διακατέχει μια ευτυχία και όλα γύρω του είναι λαμπερά και παραμυθένια. Μέσα από τις ερωτικές τους σχέσεις οι νέοι παίρνουν ορμή για τη ζωή και έχουν την αίσθηση ότι μπορούν να επιτύχουν τα πάντα. Οι σχέσεις αυτές δεν θα πρέπει να είναι κτητικές, αλλά να έχει ο καθένας και τον δικό του προσωπικό χώρο. Είναι σημαντικό μέσα στη σχέση τους να διατηρούν την αυτονομία τους και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα του άλλου. Όπως στις φιλικές σχέσεις έτσι και στις ερωτικές μπορούν να προκύψουν προβλήματα και οι έφηβοι να έρθουν σε οδυνηρές συγκρούσεις, παλεύοντας με ζητήματα ελευθερίας, ειλικρίνειας καθώς και με υπερβολικά σκηνικά ζήλιας.

Συνοψίζοντας όλα αυτά, καταλαβαίνουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στους εφήβους, είτε είναι φιλικές είτε είναι ερωτικές, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Θα πρέπει όμως να είναι προσεκτικοί, για να γίνει σωστή επιλογή των σχέσεών τους.

 

ΟΝΕΙΡΑ ΨΥΧΩΝ

Τι είναι τα Όνειρα Ψυχών; Δύο λέξεις χίλιες σημασίες. Σ’ αυτήν εδώ τη στήλη οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης μοιράζονται τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από τα δικά τους ποιήματα, διηγήματα και άρθρα.

Μοιραστείτε την είδηση