Όπως το βλέπω. Ο Καθηγητής Ιατρικής Χαρίσιος Μπουντούλας γράφει για το «Βελβεντινό πνεύμα» 

3 Min Read

Στις 12 Αυγούστου του 2022, όπως κάθε χρόνο, έγινε η εκδήλωση του Δήμου Βελβεντού προς τιμήν της ομογένειας  στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού. Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος κ. Μανώλης Στεργίου, ανέφερε και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος ώστε το Βελβεντό να παραμένει «ζηλευτό» όπως λέει και το τραγούδι,  «Στο Βελβεντό το  ζηλευτό περνάμε λεβεντιά…». Ως Βελβεντινός της διασποράς    κάνω τις εξής σκέψεις:

Οι Βελβεντινοί της διασποράς που γεννηθήκαμε στο Βελβεντό και ζήσαμε σ ’αυτό τα παιδικά και τα νεανικά μας χρόνια, μεγαλώσαμε και γαλουχηθήκαμε με το «Βελβεντινό πνεύμα»,  δηλαδή τις ανθρωπιστικές και πολιτιστικές  αξίες  που χαρακτηρίζουν τους κατοίκους του Βελβεντού  που όλοι μας γνωρίζουμε. Με τις  ίδιες αρχές που μεγαλώσαμε εμείς, μεγαλώσαμε και τα παιδιά μας, και αυτά μεγάλωσαν  τα δικά τους παιδιά.  Γι’ αυτό το λόγο,   οι Βελβεντινοί της διασποράς,  το Βελβεντό  το βλέπουμε  όχι μόνο σαν  τόπο καταγωγής αλλά και σαν σπίτι μας.

- Advertisement -

Το Βελβεντό είναι ένα χωριό αλλιώτικο από τα άλλα,  και  ένας Δήμος που ξεχωρίζει από πολλούς  άλλους δήμους της χώρας. Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και περηφάνεια όταν ακούω συναδέλφους μου να εκφράζουν δημόσια τη γνώμη τους για το Βελβεντό και να το χαρακτηρίζουν ως μια από τις καθαρότερες και  ομορφότερες κωμοπόλεις της Ελλάδας.  Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία αλλά είναι αποτέλεσμα του δημιουργικού χαρακτήρα του Βελβεντινού με το  «Βελβεντινό πνεύμα».

Οι εκάστοτε ηγέτες του Βελβεντού και οι ίδιοι οι κάτοικοι  που ζουν σ’ αυτό τον τόπο, με το «Βελβεντινό   πνεύμα», που τους χαρακτήριζε και τους χαρακτηρίζει, διατηρούν διαχρονικά το Βελβεντό, δηλαδή το σπίτι μας,   καθαρό, όμορφο, ωραίο και «ζηλευτό»   ώστε να  μας έλκει σαν μαγνήτης όταν είμαστε μακριά του. Προσωπικά είμαι περήφανος που είχα την αγαθή τύχη να γεννηθώ και να μεγαλώσω στο Βελβεντό με το «Βελβεντινό πνεύμα». Το «Βελβεντινό πνεύμα» έχει επηρεάσει τη μετέπειτα εξέλιξή μου  τόσο πολύ και με τόσο πολλούς τρόπους, ώστε να μου είναι αδύνατο να αναφέρω  συγκεκριμένη μόνο επίδραση ή επιδράσεις από αυτό.

Ευχή όλων μας είναι το «Βελβεντινό πνεύμα»  που υπάρχει (το πνεύμα δεν χάνεται όπως τα υλικά αγαθά) και χαρακτηρίζει τους κατοίκους του, να συνεχίσει   να καθοδηγεί και να  εμπνέει    τις  επόμενες   γενιές.  Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη  τιμή και  προσφορά από τις γενιές που  έρχονται προς  τις γενιές που φεύγουν.

Harisios  K Boudoulas MD, PhD, PhD Hon.,  Professor of Medicine/Cardiovascular Medicine and Pharmacy (emeritus), The Ohio State University, Columbus Ohio, USA Honorary Professor, Academician (an. mem.)

 

 

Μοιραστείτε την είδηση