Παπαδημούλης: Πολύ σκληρός για να πεθάνει και στη μετά Τσίπρα εποχή ο ΣΥΡΙΖΑ

7 Min Read

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στα podcast του «Χ» μιλά για το ΣΥΡΙΖΑ και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Για την επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ, που «είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει» μιλά στα podcast του «Χ» ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο κ. Παπαδημούλης εκφράζει την ανησυχία του για τις επόμενες ευρωεκλογές που έχουν στο φόντο την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

- Advertisement -
EP Plenary session – This is Europe – Statement by Kyriakos MITSOTAKIS, Greek Prime Minister

Υπάρχει ανησυχία με την άνοδο της ακροδεξιάς;

Υπάρχει ανησυχία και αυτή μεγαλώνει για κάθε δημοκράτη, για κάθε πολίτη που πιστεύει στους κανόνες δικαίου, στις στοιχειώδεις αρχές του ανθρωπισμού, του πολιτικού πολιτισμού και όλων όσα συμβόλιζε η Ευρώπη για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να μετατρέψουμε την ανησυχία σε πολιτική δράση. Όταν ανεβαίνει επικίνδυνα η ακροδεξιά αυτό σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι κάτι δεν κάνουμε καλά.

Τι δεν κάνουμε καλά, λοιπόν;

Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση που δεν χωρά στα στενά όρια ενός podcast. Κυρίαρχα είναι οι εντεινόμενες ανισότητες και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού που αποτελούν το καύσιμο για την άνοδο της ακροδεξιάς. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως επικίνδυνη φάρσα. Αυτό δεν αφορά μόνο στην Ευρώπη γενικά, αλλά και στην Ελλάδα, όπου η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι η δεξιότερη Βουλή από την πτώση της Χούντας με το άθροισμα των αυτοπροσδιοριζόμενων προοδευτικών δυνάμεων να είναι το μικρότερο δυνατό.

Πως αντιμετώπισαν οι συνάδελφοί σας στην Ευρώπη τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλούς φίλους και συμπαθούντες και έξω από τα όρια της ευρωομάδας της Αριστεράς. Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς στεναχωρήθηκαν και μας ρωτούν τι πρόκειται να κάνουμε για να μετατρέψουμε τα παθήματα σε μαθήματα. Παρά το σοκ των εκλογών και αυτό της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της σύγχρονης αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το στοίχημά μας είναι να τελειώσουμε γρήγορα με τα διαδικαστικά για να επικεντρωθούμε στα ουσιώδη. Αν δεν υπάρχει έλεγχος σε μια κυβέρνηση, τροφοδοτείται η αλαζονεία. Για μας το σημαντικό είναι τι κρατάμε από τη σημαντική πορεία, τι διορθώνουμε και τι αλλάζουμε για να γίνουμε πιο πειστικοί. Το κυρίαρχο είναι ποια ή ποιος μπορεί να συμβάλει στην σταθερότητα για την ανάκαμψη του κόσμου, ώστε ν μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το 2027 την εξουσία. Εκεί που πρέπει να επενδύσουμε είναι στην ενίσχυση της συλλογικότητας. Θέλουμε ένα κόμμα που να έχει κοινωνική γείωση. Να χτίσουμε βήμα-βήμα αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.

Πάνω απ’ όλα είναι απαραίτητο να παραμείνουμε ένα ευρύχωρο κόμμα που να χωρά από τον παραδοσιακό αριστερό μέχρι τον προοδευτικό κεντρώο. Να γεννάει ελπίδα, να μην είναι μόνο καταγγελία. Θέλουμε να μας εμπιστευτεί ξανά ο κόσμος μας, που μας εγκατέλειψε. Πρέπει το μπορώ μας να κερδίζει εμπιστοσύνη και γίνει σαφές ότι δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά ότι μπορούν να γίνουν πράξη.

Σε ποιο βαθμό ευθύνεται ο Τσίπρας για την ήττα;

Η ευθύνη στην ήττα είναι συλλογική. Την πρώτη αναγνώριση όταν τα πράγματα πάνε καλά την πιστώνεται ο ηγέτης, ο οποίος χρεώνεται και την ευθύνη για την ήττα. Θα είναι άδικο, όμως,  να είναι ο Τσίπρας ο αποδιοπομπαίος τράγος, τόσο απέναντι στην αλήθεια, όσο και απέναντι στην ιστορία.  Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα, για την αριστερά και για το κόμμα. Είμαι βέβαιος ότι μετά από μια περίοδο αναστοχασμού και αποτοξίνωσης θα είναι δίπλα στη νέα ή το νέο ηγέτη, ενεργός στη συλλογική μας προσπάθεια, γιατί η υποστήριξη αξιών μπορεί να υπηρετείται και χωρίς αξιώματα.

Μπορεί να δούμε τον Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο;

Δεν μου αρέσει να πιθανολογώ. Αν αποφασιζόταν κάτι τέτοιο από τον ίδιο θα είχε μια ευρύτερη απήχηση και αναγνώριση. Χωρίς ίχνος κομματική φιλαυτίας σας διαβεβαιώ ότι μετρά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά μακριά από μένα οι υποδείξεις.

Ποιες είναι οι τάσεις για τις ευρωεκλογές;

Ο ένας σχεδόν χρόνος που απέχουμε είναι τεράστιος. Υπάρχουν κάποιες τάσεις, αλλά όλα θα διαμορφωθούν τις τελευταίες εβδομάδες. Η σημερινή φωτογραφία δείχνει άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ και ο συνολικός συσχετισμός τείνει προς τα δεξιά. Στο χέρι μας είναι να κινηθούμε για να κάνουμε τις ιδέες για περισσότερη Ευρώπη και κοινωνικές πολιτικές ελκυστικές. Η ΕΕ κινδυνεύει από την ακροδεξιά με τον κίνδυνο της διάλυσης. Η πιο προοδευτική ιδέα είναι η επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης και πιο πολλά λεφτά στο κοινό ταμείο. Αλλιώς η ΕΕ κινδυνεύει να υποχωρήσει έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι διάφορες Μελόνι δεν υπηρετούν αυτό το όραμα, αλλά τη στασιμότητα και την υποχώρηση. Στη Γερμανία ανεβαίνει επικίνδυνα η ακροδεξιά. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να κλειστούμε στο καβούκι μας, αλλά να πάρουμε πρωτοβουλίες για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που τίθενται επιτακτικά από την ήττα και την παραίτηση Τσίπρα. Δεν είναι δυνατόν να μείνει το κόμμα ακέφαλο για μήνες. Καταγράφω την ομόφωνη εκλογή Φάμελλου και Καλπάκη. Αυτά είναι αισιόδοξα. Αν βάλουμε στην πράξη το εμείς πάνω από τα διάφορα εγώ, προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και στην μετά Τσίπρα εποχή είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Ξέρω ότι πολλά συμφέροντα θα το ήθελαν και δεν συμβιβάστηκαν ότι ένα κόμμα της αριστεράς έγινε κυβέρνηση και κατάφερε πολλά. Θέλουν να μας σπάσουν τη σπονδυλική στήλη και να μας τελειώσουν. Θα τους διαψεύσουμε.

Ακούστε το podcast

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση