Πόσο ακόμη θα ψάχνετε άλλες πηγές;

3 Min Read

Διάβασα στην διεθνή ειδησεογραφία ότι η Πορτογαλία ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία, μέσα στον Ιούλιο, το δεύτερο «πλωτό ηλιακό πάρκο» παραγωγής ενέργειας, στην Αλκουέβα, μια τεχνητή λίμνη που έχει δημιουργηθεί από υδροηλεκτρικό φράγμα. Το οποίο θα παράγει 7,5 gigawatt/h (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Τα 2 GWh θα αποθηκεύονται σε ηλεκτρικούς συσσωρευτές λιθίου. Από την παραγωγή αυτή θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα 1.500 οικογένειες, αποδίδοντας το ένα τρίτο των αναγκών των γειτονικών πόλεων Μούρα και Πορτέλ.

 

- Advertisement -

Με πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι οι όποιες –αναγκαίες αυτή την ώρα- επιδοτήσεις δεν είναι παρά «ασπιρίνες», που δεν λύνουν ούτε μεσοπροθέσμως ούτε πολύ περισσότερο μακροπροθέσμως τα ενεργειακά μας προβλήματα, κυρίως δε την εξάρτηση από τις ορυκτές πηγής ενεργείας, που οι τιμές τους έχουν πάρει τον ανήφορο, αναζήτησα κάποια στοιχεία.

 

Έψαξα πολύ αλλά δεν βρήκα καμία είδηση για τεράστια «μπόνους» που να έχει δώσει η EDP, η αντίστοιχη προς την δική μας ΔΕΗ πορτογαλική εταιρία, στα κορυφαία στελέχη της. Οπότε υπέθεσα πως οι αποδόσεις αυτής της πορτογαλικής ΔΕΗ θα είναι πολύ κατώτερες της δικής μας, διό και δεν δικαιούνται καμία επιβράβευση. Και, προς μεγάλη μου λύπη –και δική σας ασφαλώς-, βρήκα τα παρακάτω στοιχεία, κυρίως στο Business daily:

 

ΔΕΗ (Ελλάδα)            EDP (Πορτογαλία)

Κύκλος Εργασιών    4.694    5.092

Λειτουργικά Έξοδα    3.764    1.524

Λειτουργικά Κέρδη    821    3.950

Κέρδη Προ Φόρων    67    1.535

Αρ. Εργαζομένων    13.832    5.800

Χρηματιστηριακή Αξία    2.270    19.460

Ρεύμα από ΑΕΠ                29%      74%

 

Τα χρηματικά ποσά αναφέρονται σε εκατομμύρια ευρώ.

 

Πότε θα πάρετε ουσιαστικές αποφάσεις κ. Πρόεδρε για μια πραγματική μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγής Ενεργείας; Πότε θα αποκτήσουμε τα δικά μας «πλωτά νησιά ενεργείας»; Πότε θα καταλάβετε ότι πρέπει να επανέλθει, επί το δυναμικότερο, η εγκαταληφθείσα πολιτική κινήτρων για την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στις κεραμοσκεπές και τις ταράτσες, στην ηλιόλουστη χώρα μας; Τολμήστε επιτέλους ένα πρόγραμμα δανειοδότησης του 100% της δαπάνης, για τέτοιες εγκαταστάσεις, -όπου δεν καταστρέφουν την αισθητική προστατευόμενων οικισμών- με επιδοτούμενο επιτόκιο και κρατική εγγύηση.

Έχουμε πολλά κοινά μεγέθη με την Πορτογαλία. Κυρίως στον πληθυσμό. Αλλά έχουμε αντίστροφες επιδόσεις. Εμείς είμαστε πολύ πίσω, σε ενεργειακή αυτάρκεια. Εκείνοι, υστερούν σε …golden boys που αυτοεπιβραβεύονται με προκλητικά «μπόνους».

Μοιραστείτε την είδηση