Πόσο Ευρωπαίοι νιώθουν οι Κοζανίτες- Τι απάντησαν σε έρευνα μαθητών του 3ου ΓΕΛ

5 Min Read

Το 3ο ΓΕΛ Κοζάνης συμμετέχει την σχολική χρονιά 2021-22 στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Στο πλαίσιο του προγράμματος, ομάδα μαθητών-υποψήφιων πρέσβεων συνέταξε ένα ερωτηματολόγιο ώστε να διερευνηθούν οι γνώσεις και η στάση των ερωτηθέντων σχετικά με τον Ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό. Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί θα βοηθήσουν τους μαθητές να σχεδιάσουν τις μελλοντικές δράσεις του προγράμματος με στόχο τη διάχυση των ιδεών του Ευρωπαίου πολίτη, της ισονομίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Έχουν απαντηθεί 473 ερωτηματολόγια ηλεκτρονικά, ένα καλό δείγμα και αντιπροσωπευτικό ώστε να εξάγει η ομάδα συμπεράσματα. Για την συμπλήρωση των ερωτηματολογίων η ομάδα προχώρησε και σε προσωπικές συνεντεύξεις με διοικητικούς φορείς αλλά και με απλούς πολίτες.

Η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης αποτελείται από τους μαθητές, Βαγγέλης Αντωνιάδη, Γιώργο Βασιλειάδη,  Άνυ Γαρσλιάν, Θεοδώρα Γρίβα και Ευρώπη Ασλανίδου και συντονίζεται από τις καθηγήτριες Ελένη Βαγιαννίδου και Ειρήνη Βαλάσα.

Το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε κατά 74,6%  από το γυναικείο φύλο και κατά 25,4%  από το ανδρικό.

Οι ηλικίες των ερωτηθέντων με τα μεγαλύτερα ποσοστά κυμαίνονται στα 16-18 χρόνια  με 32,6% και στα 36-50 χρόνια με 27,7%.

 

Το μορφωτικό επίπεδο των ερωτηθέντων κατανέμεται ως εξής:

Η κατανομή της επαγγελματικής ιδιότητας στο δείγμα του ερωτηματολογίου έχει ως εξής:

 

 

Με βάση το ερωτηματολόγιο οι πολίτες της Κοζάνης δεν δείχνουν να αισθάνονται αρκετά Ευρωπαίοι αλλά ούτε και νιώθουν αδιάφοροι από την Ευρώπη.

Οι άνθρωποι της Κοζάνης φαίνεται να νιώθουν ισότιμοι με άλλους Ευρωπαίους πολίτες με συνολικό ποσοστό θετικών απαντήσεων το 57,1%. Βέβαια και το ποσοστό των αρνητικών απαντήσεων δεν είναι χαμηλό αν αναλογιστούμε το πόσα χρόνια  η Ελλάδα αποτελεί μέλος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πόσο έχει ωφεληθεί από αυτήν τη συμμετοχή.

Οι περισσότεροι από τους πολίτες και συγκεκριμένα το 87,9% γνωρίζουν τι είναι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Σχεδόν σύνολοτο  των ερωτηθέντων γνωρίζει πως η Ελλάδα εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές έχουν αναγνωρισιμότητα στο 82,7% των ερωτηθέντων, ένα ποσοστό αρκετά υψηλό.

Στην ερώτηση για το κάθε πότε διεξάγονται οι Ευρωεκλογές είναι σχετικά ενθαρρυντικό ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 58,4%, γνωρίζουν.

Όπως φαίνεται υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στο μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών σχετικά με την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συζητήσουν για το μέλλον που θα ήθελαν να δημιουργήσουν.

 

Ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν του κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να λάβει μέρος στην Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ανεξαρτήτως καταγωγής,  ηλικίας  ή απασχόλησης.

Με βάση τις απαντήσεις των πολιτών, οι βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι κυρίως η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον αλλά και όλα τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που φαίνονται παρακάτω. Φαίνεται πως οι πολίτες της Κοζάνης είναι ενήμεροι για τα προβλήματα και τις ανάγκες της Ευρώπης.

 

Αναδεικνύεται πως οι πολίτες επιθυμούν να ενημερώνονται τόσο από την πολιτεία όσο και από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός Ευρωπαίου πολίτη. Βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό από όλα τα παραπάνω αποδίδεται στην πολιτεία που σημαίνει ότι οι πολίτες περιμένουν την ενημέρωσή τους από τους θεσμικά αρμόδιους.

Η εκπαιδευτική ομάδα που ασχολήθηκε με την συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση πιστεύει πως οι κάτοικοι της περιοχής μας θα ήθελαν να αντιμετωπίζουν τον Ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό με εμπιστοσύνη αλλά δείχνουν ταυτόχρονα και έναν σκεπτικισμό προς αυτόν. Θεωρούμε ότι αυτή η διπλής όψης διάθεση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, τόσο προσωπικούς και κοινωνικούς όσο και πολιτικούς. Πιστεύουμε επίσης πως θα άξιζε τον κόπο να διερευνήσουμε περαιτέρω τις αιτίες της στάσης των πολιτών της Κοζάνης απέναντι στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την έρευνα μας. Θα θέλαμε δημόσια να ευχαριστήσουμε όλους τους πολίτες που ηλεκτρονικά ή δια ζώσης μας αφιέρωσαν τον χρόνο τους.

Η ομάδα των μαθητών-υποψήφιων πρεσβευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης

Αντωνιάδης Ευάγγελος

Ασλανίδου Ευρώπη

Βασιλειάδης Βασίλειος

Γρίβα Θεοδώρα

Γαρσλιάν Άνυ

Μοιραστείτε την είδηση