Προ Κυριάκο, ο Καποδίστριας έκλεισε ναούς

3 Min Read

Η ανευθυνότητα ολίγων, που επιδόθηκαν σε εκδρομές και σουλάτσα, ιδίως το Σαββατοκύριακο, κατέστησε αναπόφευκτη την «τιμωρία» του συνόλου. Μπήκαμε σε ένα καθεστώς το οποίο είναι άγνωστο πόσον ακόμη θα διαρκέσει. Αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικώς.

Κάποιοι, καταφανώς ανιστόρητοι, ωρύονται ότι τέτοια μέτρα δεν έχουν εφαρμοσθεί ουδεπόποτε στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Ειδικότερον, εκείνοι οι οποίοι θεωρούν εαυτούς ως έχοντες …πιστοποίηση ISO 9001 στην ειδικότητα του γνησίου χριστιανού και του αμύντορος της Ορθοδοξίας, προσχωρούν ένα βήμα παραπέρα. Κραυγάζουν ότι τάχατες «κλείσιμο των εκκλησιών δεν έγινε ούτε επί τουρκοκρατίας». Τα πραγματικά ιστορικά δεδομένα όμως, τα πιστοποιούμενα από επίσημα αρχεία, τους διαψεύδουν πλήρως.

- Advertisement -

Την καλύτερη απάντηση σε αυτούς τους έωλους ισχυρισμούς την δίνει, με άρθρο του στην ιστοσελίδα «Protagon», ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αριστείδης Χατζής. Ανασύροντας από τα αρχεία της ιστορίας μια δραματική απόφαση που αναγκάσθηκε να λάβει ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, Ιωάννης Καποδίστριας, όταν λοιμός χολέρας κτύπησε την Ύδρα και τις Σπέτσες, αλλά και περιοχές, όπως η Μεθώνη της Μεσσηνίας, που ήταν ακόμη υπό την κατοχή των στρατευμάτων του Ιμπραήμ.

Βαθύτατα θρησκευόμενος ο ίδιος –τον δολοφόνησαν οι Μαυρομιχαλαίοι, υποκινούμενοι από Γάλλους αξιωματούχους, ακριβώς ενώ ετοιμαζόταν να εισέλθει στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στο Ναύπλιο, για την κυριακάτικη λειτουργία- δεν δίστασε να εκδώσει, στις 20 Αυγούστου του 1828, Ψήφισμα «Περί υγειονομικών διατάξεων» (Ψηφ. 15/20.8.1828), από το οποίο αναδημοσιεύω το εδάφιο 3 του άρθρου 285, προς ενημέρωση των φωνασκούντων:

«Αν, περιστάσεως τυχούσης, πόλις τις ή χωρίον είναι ύποπτα λοιμού, συγχρόνως με την περιστοίχησίν των υπό υγειονομικής γραμμής, ανάγκη πάσα να ληφθώσιν ευθέως τα εξής μέτρα:

Υποχρεούνται οι κάτοικοι να μένουν εις τα ίδια

Εμποδίζεται πάσα θρησκευτική τελετή.

Δεν σημαίνονται οι κώδωνες

 

Αν μπορούσα να βγω έξω, θα πήγαινα κατ’ ευθείαν στον ναό του Αγίου Νικολάου, εδώ στο Κουκάκι, να τρίψω αυτά τα στοιχεία στο πρόσωπο του εφημέριου, που είναι νεότατος και θα έπρεπε να είναι περισσότερο κατηρτισμένος, συμπροφερόμενος με αίσθημα ευθύνης. Και όχι να λειτουργεί με συνθήκες …παρανομίας, με τσιλιαδόρους (!), προκειμένου να κάνει βαπτίσεις και άλλες τελετουργίες, παρά την απαγόρευση από τη πολιτεία αλλά και τις συστάσεις της ιεραρχίας.

Έλεος πια με όσους, βλασφήμως, ανακηρύσσουν εαυτούς μοναδικούς κατόχους της αληθείας. .

 

 

Μοιραστείτε την είδηση