Πρωτοβουλία πολιτών Κοζάνης: Να μην «αλλάξει» μορφή ο Δημοτικός Κήπος Κοζάνης και να μην μετατραπεί σε οικόπεδο

3 Min Read

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η συστηματική υποβάθμιση και η  μεθοδική καταπάτηση του Δημοτικού Κήπου Κοζάνης από την προηγούμενη αλλά και τη σημερινή Δημοτική Αρχή που με αλαζονικές αποφάσεις και αγνοώντας τις αντιδράσεις των πολιτών  προσπαθούν να καταστρέψουν τον Δημοτικό Κήπο και να τον μετατρέψουν σε οικόπεδο, με αυθαίρετες αποφάσεις, κατασκευές και  τροποποιήσεις  στον τίτλο του έργου.

Η σημερινή δημοτική αρχή αν και ισχυρίστηκε ότι δεν φέρει ευθύνη για ότι υπέγραψαν οι προηγούμενοι, αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα σε δημοτικό συμβούλιο και να ακυρώσει την προηγουμένη απόφαση , αγνοώντας επιδεικτικά τις διαμαρτυρίες των πολιτών για την καταπάτηση του χώρου του Δημοτικού Κήπου και την αυθαίρετη μετατροπή του σε οικόπεδο.

Ήδη τοποθετήθηκε πρόχειρη αυθαίρετη κατασκευή, την οποία οφείλουν να αφαιρέσουν μετά από τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία της διοικητικής παραλαβής   ( ΚΥΑ ΑΔΑ: 6Γ4Ν46ΜΤΛΗ-5Γ5). Ωστόσο αυτό δεν τους  ήταν αρκετό  και  εμφανίζουν μια νέα μελέτη  με την  οποία  σφραγίζεται  ουσιαστικά o χώρος του Δημοτικού  Κήπου ως οικόπεδο για την κατασκευή νηπιαγωγείου και επιπλέον προσθέτει και άλλες κατασκευές, εκ δια μέτρου αντίθετες ως προς την  λειτουργία τους, αλλά και ως προς την λειτουργία του Δημοτικού Κήπου.

Ουσιαστικά η «μελέτη»  πετάει  μέσα σε έναν χώρο αστικού πρασίνου πολλές κατασκευές  που η μια ακυρώνει την χρήση της άλλης! Έχει πολλά τεχνικά προβλήματα καθώς ο χώρος φύσης  έχει υψομετρικές διαφορές και αμφιθεατρική διάταξη και δεν  ενδείκνυται για κατασκευές από μπετό και σίδερο.  Και το κυριότερο: καταστρέφει και ακυρώνει έναν χώρο φύσης και τον μοναδικό  Δημοτικό Κήπο που υπάρχει στην πόλη και αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είναι αρκετό  ώστε να εφαρμόζεται η κοινή λογική και ηθική  για το ότι ένας τέτοιος  χώρος πρέπει να προστατεύεται σε μια πόλη που διαθέτει παιδεία, πολιτισμό και ελάχιστο πράσινο.

Ο Δημοτικός Κήπος κατασκευάστηκε ως  χώρος  πολιτισμού, αναψυχής και άθλησης και  χρησιμοποιείται  για αυτές τις δραστηριότητες  από τους πολίτες  καθημερινά  και με μεγάλη προσέλευση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ένας  χώρος που λειτουργεί επιτυχώς  για αυτά που προορίστηκε να αλλάξει μορφή. Άλλωστε πρόκειται για Δημοτικό Κήπο και όχι για πάρκο δραστηριοτήτων  διασκέδασης.

Η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να βρει χώρους να δημιουργήσει και άλλους χώρους πρασίνου /δημοτικούς κήπους για να εξυπηρετήσει  περισσότερο πληθυσμό και όχι να συρρικνώνει και να καταστρέφει έναν από τους ελάχιστους που ήδη υπάρχουν.

Καλούνται όλοι οι πολίτες της Κοζάνης που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση και βελτίωση του Δημοτικού κήπου να παραβρεθούν και να πουν τη γνώμη τους ώστε να βγει ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων την Παρασκευή 3/6/2022 ώρα 7.30 μμ στον Δημοτικό Κήπο Κοζάνης

 

Μοιραστείτε την είδηση