Προβληματισμός και επιφυλάξεις από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά

7 Min Read

Στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα

Το θέμα του νέου νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, το βράδυ της Δευτέρας, παρουσία εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και των φοιτητών του. 

Ο κ. Γιώργος Ιορδανίδης μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσωπώντας τον πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Θεοδουλίδη και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συνολικά, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν αισθανθήκαμε σοκ και δέος για δύο λόγους, πρώτον, πρόκειται για μια προεκλογική εξαγγελία του 2019 που είχε μείνει σε εκκρεμότητα και ο δεύτερος λόγος είναι ότι με την ανανέωση της κυβερνητικής θητείας, αν πιστέψουμε αυτό που λένε οι πολιτικοί αναλυτές ότι πάντοτε ο κρίσιμος και χρήσιμος χρόνος μιας πολιτικής θητείας είναι τα πρώτα δύο με δυόμισι χρόνια, για εμάς ήταν αναμενόμενο ότι θα ερχόταν, το περιμέναμε. Απλά δεν ξέραμε τις λεπτομέρειες, όπως ούτε και τώρα τις ξέρουμε με ακρίβεια. Συνεπώς δεν πέσαμε από τα σύννεφα και δεν εξεπλάγημεν. Υπήρχαν ιδέες, απόψεις, συζητήσεις, διαρροές από το Νοέμβριο για να φτάσουμε τελικά στη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου μέσω μιας παρουσίασης 40 διαφανειών από τον υπουργό παιδείας την προηγούμενη Πέμπτη και το ίδιο απόγευμα να δημοσιευθεί το νομοσχέδιο και μετά από αντιδράσεις εβδομάδων και εν μέσω εξεταστικής περιόδου. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ανησυχούμε ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δεν ξέρω αν φοβόμαστε ακόμα, προβληματιζόμαστε όμως και το βλέπουμε με κάποιο σκεπτικισμό» τόνισε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως ο σκεπτικισμός τους οφείλεται στο ότι είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση, οπότε δεν υπάρχουν στοιχεία από το παρελθόν για να μελετηθούν. 

Το μόνο που μπορούν να κάνουν, σύμφωνα με τον κ. Ιορδανίδη, είναι να δουν αντιδράσεις, να μελετήσουν το νομοσχέδιο και να διαβάσουν και να μελετήσουν το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες όπου λειτουργούν αντίστοιχου τύπου πανεπιστημιακά ιδρύματα. «Μόνο εικόνες μπορούμε να πάρουμε. Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει ούτε η ελληνική κοινωνία, ούτε η ελληνική οικογένεια, ούτε η ελληνική οικονομία σε αυτό που πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2025 σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας».

Συνέχισε λέγοντας πως ο σκεπτικισμός τους και ο προβληματισμός τους έγκειται στο ότι είναι ένα δημόσιο περιφερειακό πανεπιστήμιο και θα υπάρξουν ανταγωνιστικές τάσεις και διαθέσεις από τα ιδιωτικά, μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια και δεν μπορούν να αλλάξουν τη γεωγραφική τους θέση. Η στάση τους κινείται στον άξονα του ότι κανένα δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει να φοβάται σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο, από οποιοδήποτε ιδιωτικό πανεπιστήμιο δημιουργηθεί. «Σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο, όλα τα δημόσια πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή είναι και θα είναι για πολλά χρόνια, ισχυρότερα από οποιαδήποτε ιδιωτική δομή έρθει να δημιουργηθεί και αυτό το παίρνουμε από χώρες στις οποίες υπάρχουν αντίστοιχου τύπου ιδρύματα και δεν έχουν φτάσει ποτέ τα δημόσια ιδρύματα σε αυτούς τους τομείς». 

Στη φιλοσοφία των αρχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι να το κάνουν  ελκυστικότερο και να παρουσιάσουν την πρόταση τους στον ελληνικό λαό, τονίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε οι τελειόφοιτοι της Γ’ Λυκείου να το επιλέγουν. Ο κ. Ιορδανίδης έκανε αναφορά και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου και κάποια από τα έργα στην Κοζάνη, όπως είναι το data center, το τεχνολογικό πάρκο στη ΖΕΠ, το καινούριο εκπαιδευτήριο στη ΖΕΠ, η νέα φοιτητική εστία 300 κλινών στη ΖΕΠ και η ενεργειακή αναβάθμιση της φοιτητικής εστίας των Κοίλων, ύψους περίπου ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ.

Κατέληξε λέγοντας πως όλα αυτά παίζουν ρόλο και στην ψυχολογία και στο θυμικό της ελληνικής οικογένειας και αν φροντίσουν να προσφέρουν κάποιες πάρα πολύ βασικές παροχές, που υπάρχουν σε άλλα δημόσια πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως είναι οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, η φοιτητική στέγαση, η σίτιση, το ασφαλές περιβάλλον, η συνέχιση των σπουδών και οι προοπτικές οι φοιτητές να βρουν δουλειά και να μείνουν στη Δυτική Μακεδονία, θα μπορέσουν να διεκδικήσουν φοιτητές. «Όλα αυτά θα μπουν στην εξίσωση αυτών που θα επιλέξουν από το 2025 το που θα στείλουν τα παιδιά τους. Κανένα άλλο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν εμπλέκεται σε τόσα χρηματοδοτικά εργαλεία, επιχειρώντας να καταστεί όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό αλλά εκεί που θέλουμε τη βοήθεια όλων είναι στο να κινηθούμε όλοι μαζί στις αδυναμίες του πανεπιστημίου, όπως είναι το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα» είπε ο κ. Ιορδανίδης.

Ο εκπρόσωπος των φοιτητικού συλλόγου των Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Θεοφιλόπουλος σημείωσε πως η πλειοψηφία των φοιτητών πανελλαδικά έχει απορρίψει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επίσης, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα και στα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και καιρό στο πανεπιστήμιο της περιφέρειας μας, όπως είναι η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, η έλλειψη εργαστηρίων, οι λίγοι εισακτέοι σε κάποια τμήματα και το θέμα του master στις σχολές πενταετούς φοίτησης, όπως και στο ποια είναι τα προβληματικά σημεία του νέου νομοσχεδίου. «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έρχεται για να γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει στα δημόσια πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Από τη μεριά του, ο Βαγγέλης Ζανιάς εκπρόσωπος του συμβουλίου φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στάθηκε στο ότι τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι μια διεθνής πραγματικότητα και πως τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν πάρα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία. «Θέλω να πω ότι έχουμε θέσεις εργασίας για την τοπική περιοχή, θέσεις εργασίας και προοπτικές για φοιτητές και θέσεις πρακτικής άσκησης» τόνισε ο ίδιος.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση