Σκρέκας: Έχουμε συνεκτικό σχέδιο για την αδιάλειπτη παροχή τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη

7 Min Read

«Έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο, το οποίο θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη παροχή τηλεθέρμανσης», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπης Βέττα για τη βιωσιμότητα της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη.

Όπως ειδικότερα ανέφερε ο υπουργός, για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης και αδιατάρακτης λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας έχει ήδη καταρτιστεί και εφαρμόζεται το μνημόνιο κατανόησης και στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων μερών, και σε εθνικό, και σε τοπικό, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτό το μνημόνιο, ανέφερε ο κ. Σκρέκας, περιλαμβάνει τη διασύνδεση όλων των σημείων παραγωγής θερμικής ενέργειας με όλα τα σημεία κατανάλωσης των τριών πόλεων Αμυνταίου, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.

Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου εντός του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Καρδιάς, στον οποίο και θα διασυνδεθούν όλες οι τηλεθερμάνσεις και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου επιχειρηματικού σχήματος με σύμπραξη των δημοτικών επιχειρήσεων των πόλεων αυτών.

Ο ΑΗΣ Καρδιάς είναι και ο χώρος άφιξης του αγωγού φυσικού αερίου μέσης πίεσης από τα Τρίκαλα Ημαθίας, την υλοποίηση του οποίου έχει δρομολογήσει ήδη ο ΔΕΣΦΑ και θα ξεκινήσει η κατασκευή του εντός του 2022, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και προσέθεσε ότι «η ΔΕΗ θα συμβάλει περαιτέρω στην υλοποίηση του νέου σχεδιασμού ως προς την υλοποίηση νέων έργων παραγωγής θερμικής ενέργειας, που αφορούν και τον ΑΗΣ Καρδιάς και τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό βασικά της Πτολεμαΐδας 5». Με βάση τον σχεδιασμό της ΔΕΗ, έχει ολοκληρωθεί το έργο της εγκατάστασης των ηλεκτρολεβήτων στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, και ήδη βρίσκεται σε λειτουργία και παράγει τηλεθέρμανση στον Δήμο Εορδαίας. «Το αυξημένο κόστος της λειτουργίας των ηλεκτρολεβήτων αυτών ήρθαμε εμείς και το καλύψαμε, ουσιαστικά διαθέτοντας 15 εκατομμύρια ευρώ, με υπουργική απόφαση που εξέδωσα παραμονές Χριστουγέννων, έτσι ώστε να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία και να μην δεχθούν μια πολύ δυσβάσταχτη αύξηση εξαιτίας της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα χρήματα αυτά προήλθαν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο όπως γνωρίζετε έχουμε συστήσει», είπε ο κ. Σκρέκας και επισήμανε ότι έχει διακηρυχθεί το έργο της συμπαραγωγής στον ΑΗΣ Καρδιάς με χρήση φυσικού αερίου, προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ, και αναμένεται η υποβολή προσφορών το αμέσως επόμενο διάστημα. Είπε επίσης ότι επίκειται η ανάθεση των αναγκαίων κατασκευών στη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, της οποίας ολοκληρώνεται η κατασκευή, για τη δυνατότητα παροχής τηλεθέρμανσης, προϋπολογισμού 9.000.000 ευρώ. Ο υπουργός ενημέρωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί και οι τεχνικές προδιαγραφές και συνολικά η προετοιμασία τού διαγωνισμού για την εγκατάσταση λεβήτων φυσικού αερίου, προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ, στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς και αναμένεται η προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας το αμέσως προσεχές διάστημα.

Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα είχε υπενθυμίσει ότι η εγκατάσταση της τηλεθέρμανσης εξυπηρετείται από τις Μονάδες 3, 4 και 5 του Αγίου Δημητρίου. Σύμφωνα όμως με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, «με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση», η 3 και η 4 Μονάδα του Αγίου Δημητρίου θα κλείσουν στις 31/12/22 ενώ η Μονάδα 5 στις 31/12/23. «Προκύπτουν εδώ πάρα πολλά ερωτηματικά και από μένα και βέβαια από τους πολίτες της Κοζάνης, οι οποίοι έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον της τηλεθέρμανσης, καθώς οι ανάγκες της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης που απαιτούνται 120 με 130 θερμικές μονάδες Μεγαβάτ δεν θα καλύπτονται με το κλείσιμο της Μονάδας 3 και 4 όταν θα λειτουργεί μόνο η 5», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως όταν προκύπτει βλάβη ή συντήρηση στις αναφερόμενες μονάδες, δημιουργείται ένα μεγάλο κενό, που καλύπτεται με λέβητες πετρελαίου, οι οποίοι καίνε δύο κυβικά ανά ώρα και αυτό είναι ιδιαίτερα δαπανηρό για τη δημοτική επιχείρηση. Αυτό σημαίνει 60.000 ευρώ την ημέρα. «Ήδη για τη φετινή χρονιά, το κόστος έχει φτάσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ πέρυσι είχε φτάσει 2 εκατομμύρια ευρώ για μια δημοτική επιχείρηση η οποία δεν έχει δυνατότητα να ανταπεξέλθει, όπως καταλαβαίνετε. Επομένως, σας καλούμε να τοποθετηθείτε για τη συνδρομή σας στην κάλυψη του κόστους που προκύπτει από την αγορά πετρελαίου», είπε η βουλευτής και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ πάνω από 10%, γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα και τον δημοτικό όσο και τον ατομικό προϋπολογισμό, συνδυαστικά μάλιστα με τις άλλες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και τα βασικά αγαθά. Η κυρία Βέττα κάλεσε τον υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για τις προθέσεις τού υπουργείου σχετικά με την κάλυψη του 100% του κόστους διασύνδεσης της τηλεθέρμανσης με το ΣΗΘΥΑ, την καινούργια μορφή αυτή που θα δημιουργηθεί για να καλύψει την τηλεθέρμανση. «Θα είναι στο 100% ή στο χαμηλότερο ποσοστό; Δεν θα μπορεί ο Δήμος Κοζάνης να καλύψει αυτό το κόστος, που για τη διασύνδεση υπολογίζεται γύρω στα 50 εκατομμύρια», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η υλοποίηση των συνδέσεων αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη των δημοτικών επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης και της διαδημοτικής επιχείρησης, τους οποίους όμως εμείς και την οποία θα τη βοηθήσουμε για να μπορέσει να υλοποιήσει αυτό το έργο», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσέθεσε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της δημοτικής επιχείρησης, το έργο διασύνδεσης και εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το ενιαίο διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθέρμανσης στον ΑΗΣ Καρδιάς αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2023.

Ανέφερε επίσης ότι η ΔΕΗ ήδη εξετάζει και δρομολογεί εναλλακτικές λύσεις κάλυψης των αναγκών τής τηλεθέρμανσης της Κοζάνης για τη μεταβατική περίοδο, όπως για παράδειγμα την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρολεβήτων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. «Η λύση αυτή ήδη εφαρμόζεται στον δήμο Εορδαίας, τον οποίον εμείς στηρίξαμε με 15 εκατομμύρια ευρώ για να μη μετακυληθεί στους καταναλωτές η αύξηση του κόστους επειδή αυξήθηκε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Μοιραστείτε την είδηση