Σοφία Σακοράφα: Η Συμφωνία των Πρεσπών ήρθε με αμερικανονατοϊκή εντολή – Συνέντευξη στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη στις Βρυξέλλες

6 Min Read

Η Σοφία Σακοράφα είναι ανεξάρτητη ευρωβουλευτής που ανήκει στην ομάδα της Αριστεράς. Μίλησε στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη στις Βρυξέλλες για την παρουσία της στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ τάχθηκε εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας ότι είναι μια συμφωνία που ήρθε με εντολή.
Για την πρόθεσή της να είναι ξανά υποψήφια
Δεν έχω κάνει βήμα πίσω σε ότι υποσχέθηκα στους πολίτες από την ώρα που εκλέχτηκα, όταν διεκδίκησα την ψήφο τους και θέλω να πιστεύω ότι μου το αναγνωρίζουν. Για να συμμετέχει κάποιος στις εκλογές του ευρωκοινοβουλίου, θα πρέπει να ανήκει σε κάποιο σχηματισμό και να τον προτείνει αυτός ο σχηματισμός. Αυτή τη στιγμή δεν ανήκω σε κάποιο σχηματισμό. Βέβαια, πιστεύω ότι κανέναν δεν πρέπει να απασχολεί η δική μου πορεία, ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα, άρα το τελευταίο που θα τον απασχολήσει είναι αυτό.

Εγώ προσπαθώ να ζω σύμφωνα με τα όσα πιστεύω. Προσπαθώ να συνειδητοποιώ ποιο είναι το κόστος των αποφάσεών μου για τους πολίτες. Τους καλώ να αποφασίζουμε όλα αυτά μαζί. Αυτές είναι οι αρχές μου και με αυτές θα πορευτώ. Από οποιαδήποτε θέση. Ακτιβίστρια θα είμαι πάντα.
Για τα μηνύματα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες στους πολίτες
Η δουλειά η δική μας (σσ. των ελλήνων ευρωβουλευτών) είναι είμαστε μια γροθιά και κατεβαίνουμε με κοινές θέσεις, εκτός από κάποια πρόσωπα που δεν εντάσσονται στην ίδια πολιτική τροχιά.
Είμαι σίγουρη, όμως, ότι το 99,9% των πολιτών δεν γνωρίζει τι κάνει η Σοφία Σακοράφα στο Ευρωκοινοβούλιο, παρότι της έχει δώσει την ψήφο και την εμπιστοσύνη του. Μου έδωσε ο ελληνικός λαός ένα τεράστιο ποσοστό και θα έπρεπε να με «ξεγυμνώνει» καθημερινά για την παρουσία μου εδώ. Δεν περνάνε όλα αυτά στον κόσμο, όμως, μόνο ίσως κάποια δευτερεύοντα στο επίπεδο του κουτσομπολιού.
Τα μηνύματα που πρέπει να περάσουμε είναι ότι το θέμα των ευρωεκλογών είναι σημαντικότερο ίσως και από αυτό των εθνικών εκλογών. Όλοι θα πρέπει να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές και να μάλιστα να ψηφίσουν με απόλυτη προσοχή, διότι εδώ είναι που διαμορφώνονται τα πολιτικά πράγματα για μας στην Ελλάδα. Εδώ είναι το κέντρο των αποφάσεων. Άρα ο πολίτης και πρέπει να ψηφίσει, αλλά και να επιλέξει αυτούς που θα διεκπεραιώσουν καλύτερα τις υποθέσεις του εδώ.
Για τις τελευταίες εξελίξεις και τον ευρωσκεπτικισμό
Ανησυχώ βαθύτατα για την άνοδο της ακροδεξιάς και την πορεία της Ε.Ε. που ξεκίνησε με εντελώς διαφορετικά ιδανικά και προοπτικές. Για τον ευρωσκεπτικισμό, όμως, δεν φταίνε οι πολίτες, αλλά η ηγεσία της Ε.Ε. και των θεσμικών της οργάνων που εφαρμόζουν πολιτικές που οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση. Η λύση θα ήταν να πάψουν αυτές οι πολιτικές που υφίστανται και να εφαρμόσει η Ε.Ε. πολιτικές που θα αγκαλιάσουν τους πολίτες. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να λειτουργεί με δύο ταχύτητες, αλλά να δημιουργήσει συνθήκες αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.
Όσο για την αναγκαιότητα της ύπαρξης της Ε.Ε.; Δεν έχω ακούσει μια πρόταση μέσα στο χάος της παγκοσμιότητας για το πως μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς σχέσεις κρατών συναινετικές που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και τα δεδομένα. Μπορεί η Ελλάδα μέσα στο χάος να είναι μόνη της; Πιστεύω πως όχι. Μπορεί, λοιπόν, να κάνω αυστηρή κριτική στην Ε.Ε., αλλά πιστεύω ότι σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να λειτουργήσουμε και με τις δυνάμεις μας να το αλλάξουμε.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ήταν μια συμφωνία που ήρθε με εντολή. Δεν ήταν στα άμεσα σχέδια. Δεν υπήρχε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αν δεν ερχόταν τώρα, δεν θα άλλαξε κάτι.
Γιατί για παράδειγμα δεν έγινε κάτι για το Κυπριακό; Είναι μια εντολή αμερικανονατοϊκή που συμφωνεί με τα σχέδια που έχουν στην περιοχή. Αυτό που με ενοχλεί πολύ ειδικά για την Ε.Ε. είναι ότι θέλει να διευρύνει τα σύνορά της, χωρίς να ενδιαφέρεται για το αν πληρούνται τα κριτήρια που η ίδια βάζει, όπως διαφάνεια, αντιμετώπιση διαφθοράς, θέματα τύπου κλπ. Αυτό το θεωρώ ανόητο.
Η χώρα μας θα έπρεπε τουλάχιστον να διασφαλίσει ότι οι λαοί μας θα ζήσουν και ειρηνικά και με ανάπτυξη. Δεν έχω αντίρρηση, αρκεί να διασφαλιζόταν η δική μας Μακεδονία, ως υπόσταση. Δεν έχουν διασφαλιστεί τα προϊόντα μας τα χαρακτηρισμένα ως μακεδονικά. Προσπαθούν να αλλάξουν ακόμα κι αυτά τα υπεσχημένα που θα δημουργήσουν πολλά προβλήματα αλυτρωτισμού στο μέλλον. Δεν είμαι καθόλου εθνικίστρια κι αυτό που θέλω κι επιθυμώ, είναι να είναι διασφαλισμένα τα συμφέροντα της χώρας μου.
Για την σχέση της με τον αθλητισμό
Η ψυχή μου η καρδιά μου δεν έπαψε να υπάρχει αθλητικά. Θεωρώ ότι ένα κέρδος από τα 30 χρόνια που ασχολήθηκα με τον αθλητισμό, είναι ότι μου έμαθε κάποια πράγματα όπως να έχω πρόγραμμα, να παλεύω, να αγωνίζομαι, να προχωρώ. Δεν θεωρώ ότι ο αθλητισμός είναι όπως θα έπρεπε στην Ελλάδα. Έκανε ένα peak και σήμερα πια δεν υπάρχει. Τα παιδιά αγωνίζονται με δικά τους έξοδα και δεν έχουν τα απαραίτητα για να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Έχω πολλά αιτήματα από αθλητές, που δεν έχουν να καλύψουν τα έξοδά τους, για να συμμετέχουν σε αγώνες. Και είναι παιδιά με προσόντα. Κάποτε υπήρχαν προγράμματα για όλες τις ηλικίες. Πρέπει να ξαναγυρίσουμε εκεί.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση