Συναγερμός! Να δυναμώσει η φωνή που λέει Καμιά εμπλοκή! Να μην πληρώσει ο λαός τον πόλεμο! Του Γιάννη Κανάτσιου, γραμματέα της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ

5 Min Read

Εδώ και  πλέον δύο εβδομάδες εξελίσσεται η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα για ένα προαναγγελθέν έγκλημα που προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια, μέσα στο γενικότερα πλαίσιο όξυνσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ από τη μια και Ρωσία από την άλλη.

Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν αυτές τις ημέρες ότι πριν την τυπική έναρξη του πολέμου ήταν «όλα καλά» και αυτό έγινε ξαφνικά , ή ότι είναι ο πρώτος πόλεμος που γίνεται στο έδαφος της Ευρώπης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου.

Οι λαοί δεν μπορούν να ξεχάσουν το αιματοκύλισμα του λαού της  Γιουγκοσλαβίας που βομβαρδιζόταν για 70 ημέρες  από το ΝΑΤΟ – ΗΠΑ- ΕΕ, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε, αξιοποιώντας τα ίδια προσχήματα που χρησιμοποιεί τώρα η Ρωσία. Όπως και τις άλλες επεμβάσεις που έχουν γίνει σε Ιρακ, Αφγανιστάν, Λιβύη,  και βέβαια την Κύπρο κ.α. με ευθύνη των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι όλα αυτά γίνονται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στα εδάφη, στην ενέργεια , στους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων. Το αποτέλεσμα  όμως είναι  κοινό και αποτυπώνεται στο σύνθημα που λέει: οι ιμπεριαλιστές με των λαών το αίμα τα σύνορα αλλάζουν.

Υπάρχει πείρα και ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στα εκβιαστικά διλλήματα που του βάζουν, για νομιμοποιηθούν στη συνείδησή του μια σειρά εχθρικές προς αυτόν ενέργειες. Φωνάζουμε δυνατά και ξεκάθαρα ότι το μόνο στρατόπεδο που πρέπει να στηριχτεί είναι αυτό όλων των λαών.  Δεν διαλέγουμε ληστή, δεν διαλέγουμε ΗΠΑ ή Ρωσία, ΕΕ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία . Το πραγματικό δίλλημα είναι: με τους λαούς ή με τους ιμπεριαλιστές.  Μόνο οι λαοί μπορούν να σταματήσουν τους πολέμους και να ζήσουν ειρηνικά όπως έκαναν για πάνω από 70 χρόνια οι λαοί της ΕΣΣΔ .

Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιώντας  την πολιτική συγκέντρωση στην Κοζάνη με ομιλητή τον Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα την Πέμπτη 17/3 καλούμε το λαό της Δυτικής Μακεδονίας να συμμετέχει με σκοπό να ακούσει την μόνη διαφορετική τοποθέτηση που ακούγεται αυτές τις ημέρες και τη μόνη που είναι προς το συμφέρον του λαού.

Το πιο ουσιαστικό όμως είναι ότι η εκδήλωση  αυτή θέλουμε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης του πολέμου αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα της χώρας μας που στηρίζουν την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Πότε βαφτίζοντας τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς ως «αμυντικές» δαπάνες, πότε λέγοντας ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς αποτελεί «παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας» και άλλους μύθους.

Διαμόρφωσαν μια κατάσταση που εμπλέκει το λαό μας ακόμη περισσότερο σε περίπτωση βαθύτερης όξυνσης αφού η χώρα μας έχει γίνει ένα απέραντο ορμητήριο πολέμου με τις δεκάδες αμερικανονατοικές βάσεις στο έδαφος μας.

Η στάση διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων,  που υπηρετεί μέχρι κεραίας τα σχέδια των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ- ΕΕ, έχουν ευθύνη για τη συγκέντρωση «εύφλεκτου» πολεμικού υλικού στην περιοχή,  για την όξυνση της κατάστασης με την Ρωσία και την Ουκρανία και δεν έχουν καμία σχέση με την ειρήνη και την άμυνα της χώρας μας .

Φωνάζουμε δυνατά και λέμε όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και έξω η Ελλάδα από αυτόν.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρωτοστάτησε στην πλατιά ενημέρωση και διαφώτιση του λαού. Σε αυτή την κατεύθυνση θα καταθέσει όλες του τις δυνάμεις για να οργανωθεί η πάλη του λαού και της νεολαίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους , τους αγρότες , τις γυναίκες και τη νεολαία να συμμετέχουν στην εκδήλωση στέλνοντας το δικό τους μήνυμα .

Κανάτσιος Γιάννης,

Μέλος του Γ.Π. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ & Γραμματέας της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ

 

Μοιραστείτε την είδηση