Συνθήκες προσομείωσης

1 Min Read

Με συνθήκες προσομείωσης της εποχής χωρίς λιγνίτη, έγραψαν αρκετοί χθες, ότι έμοιαζε η χθεσινή διακοπή της παροχής θερμικής ενέργειας από την ΔΕΥΑΚ, λόγω των βλαβών στις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση.
Τυχαίο ή μη, το γεγονός ότι εκατοντάδες νοικοκυριά δεν είχαν άλλη επιλογή θέρμανσης, λέει πολλά για την ενεργειακή μας εξάρτηση και την ενεργειακή μας φτώχεια.
Φτώχεια που σχετίζεται με την ένδεια σε πολιτικές, προτάσεις και πολιτικό προσωπικό. Το γνωστό ρητό λέει πως «αν θέλεις να βοηθήσεις κάποιον που πεινάει, μην του δώσεις να φάει ψάρι, αλλά δώσε του ένα κάλαμι και μάθε του να ψαρεύει».
Παραφράζοντας, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε πως αν θέλεις να βοηθήσεις κάποιον που κρυώνει, μην τον εξαρτάς από μια και μόνο πηγή ενέργειας, αλλά βοήθησέ τον να δημιουργήσει υποδομές αξιοποίησης πολλών πηγών ενέργειας.
Στην περίπτωσή μας φαίνεται πως κανείς δεν σκέφτηκε έτσι και το σημερινό αποτέλεσμα τα λέει όλα. Είμαστε εξαρτημένοι. Αν κάποιος μας βγάλει από την πρίζα της ΔΕΗ, θα σηκώσουμε ψηλά τα χέρια ως περιοχή και θα περιμένουμε καρτερικά τη συνέχεια, βασιζόμενοι στην καλοσύνη των άλλων.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση