Τη δυνατότητα νομιμοποίησης των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης στη Νεράιδα ζητά ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας- «Απειλούνται με παντελή αφανισμό οι επιχειρήσεις και να μείνουν άνεργοι περισσότεροι από 105 εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους”

4 Min Read

Με επιστολή στο Υπουργείο, τους βουλευτές και την αυτοδιοίκηση ο Πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Νεράιδας Ξενοφών Βαΐζογλου, ζητά να δοθεί στους καταστηματάρχες της εστίασης η δυνατότητα νομιμοποίησης των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με παντελή αφανισμό οι επιχειρήσεις και να μείνουν άνεργοι περισσότεροι από 105 εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους

Ο κ. Βαϊζογλου ξεκινά με μια ιστορική αναδρομή στη μετεγκατάσταση της Νεράιδας, όταν «η πολιτεία τότε, όχι μόνο δεν φρόντισε, για την οργάνωση της μετεγκατάστασής τους, αλλά έκλεισε το φράγμα με αποτέλεσμα, όταν με την πλήρωση της λίμνης Πολυφύτου το νερό έφθασε στα σκαλοπάτια των σπιτιών τους, οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν άρον – άρον όλα τα υπάρχοντά τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τον πνιγμό».

Εν συνεχεία αναφέρεται στις δραματικές επιπτώσεις της βίαιης μετεγκατάστασης που ήταν να διαλυθεί το χωριό και οι κάτοικοι να σκορπίσουν στα πέρατα του κόσμου, εστιάζοντας στο γεγονός ότι οι κάτοικοι πάλεψαν μόνοι τους για να ορθοποδήσουν και να στήσουν ξανά τη ζωή τους. «Ο δρόμος ανόδου για την Νεράιδα ήταν υπερβολικά επικίνδυνος, αφού κατασκευάσθηκε από τις ροδιές των κάρων και τις πατημασιές των ζώων. Άντεξαν, με βαθιά ριζωμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης, βοηθώντας ο ένας τον άλλον και κατάφεραν με σκληρή και επίμονη εργασία να κατασκευάσουν τα σπίτια τους» λέει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Ενδιαφέρον έχει η αναφορά του κ. Βαϊζογλου στο πως άρχισε να αυξάνεται η επισκεψιμότητα με γρήγορο ρυθμό, που είχε ως «αποτέλεσμα να κατασκευάζονται περιμετρικά του λόφου τα καταστήματα το ένα μετά το άλλο, αλλά και να κτίζονται ξενοδοχεία». Ήταν η αύξηση αυτής της επισκεψιμότητας που ανάγκασε τους καταστηματάρχες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες, να διαμορφώνουν και να ομορφαίνουν τους εξωτερικούς χώρους και εκεί που υπήρχαν μπάζα εξαιτίας της αρχικής ισοπέδωσης του λόφου, να φυτεύονται λουλούδια και δένδρα, αλλά και πρόχειρες κατασκευές, αφού ο εσωτερικός χώρος δεν επαρκούσε, για την φιλοξενία και εξυπηρέτηση των τουριστών, όπως εξηγεί η επιστολή.

Φθάνοντας στο σήμερα ο κ. Βαϊζογλου θέτει το θέμα της νομιμοποίησης, το οποίο, όπως λέει, προσπάθησαν πολλές φορές εδώ και 40 χρόνια να λύσουν «κτυπώντας πόρτες και παρακαλώντας διάφορους θεσμούς της πολιτείας, χωρίς ποτέ η πολιτεία να σταθεί δίπλα τους και να τους βοηθήσει».

Η επιστολή καταλήγει «φθάσαμε στο σήμερα να απειλούνται με παντελή αφανισμό οι επιχειρήσεις και να μείνουν άνεργοι περισσότεροι από 105 εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους. Επιπλέον, ως επακόλουθο αυτής της κατάστασης, θα είναι να επηρεαστούν και άλλες επιχειρήσεις του τόπου μας, οι οποίες προμηθεύουν τα καταστήματά μας. Θα σταματήσει ο τουρισμός στο νομό μας και ιδιαίτερα στον Δήμο μας, αφού κάθε χρόνο η Νεράιδα, το μοναδικό και πανέμορφο αυτό χωριό, δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και λεωφορεία, από  όλη την Ελλάδα και από πολλές χώρες του εξωτερικού».

Οι επιχειρηματίες δηλώνουν απεγνωσμένοι και ζητούν να νομιμοποιήσουν τους εξωτερικούς χώρους με παράταση της ημερομηνίας ελέγχου από την Πολεοδομία Κοζάνης, για την χρονική περίοδο που απαιτείται  έως την επίλυση του θέματος.

Μοιραστείτε την είδηση