Την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας

4 Min Read

Παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Πέμπτης. Έπειτα από την βαριά εκλογική ήττα του κόμματος και μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία, ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του μίλησε για «κρίσιμη απόφαση» που κλήθηκε να πάρει «απέναντι σε όσους πολέμησε και τον πολέμησαν».

Ο κ. Τσίπρας σε φορτισμένο κλίμα με τους στενούς του συνεργάτες να βρίσκονται έξω από το γραφείο και να τον αναμένουν, είπε πως η απόφαση αυτή ελήφθη με ψυχραιμία και μετά από ώριμη σκέψη, ζυγίζοντας τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει και σε ανθρώπους εκτός από τον ίδιο.

- Advertisement -

«Στη δήλωσή μου το βράδυ των εκλογών είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, που πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνεια. Και να ανοίξουμε συλλογικά, έναν επόμενο κύκλο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ακόμη πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό. Μίλησα επίσης για την ανάγκη δύσκολων και γενναίων αποφάσεων, που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για την ανάγκη να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας. Της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης, να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από πάνω μέχρι κάτω, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά.

Προσθέτω: Την ανάγκη να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες προκλήσεις της εποχής, και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπροσωπεί. Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις, που καλούνται να υπηρετήσουν ένα νέο όραμα, αφορούν προφανώς και μένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος έκανε μια αναφορά για τα χρόνια διακυβέρνησή τους, για την κρίση και την καχυποψία που αντιμετώπισε η Ευρώπη τη χώρα μας λόγω των δυσκολιών εκείνων των χρόνων. Ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη και εξέφρασε την περηφάνια του για «για όσα πετύχαμε. Για την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους. Για την επούλωση των τραυμάτων της κοινωνίας και της οικονομίας. Για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε. Και βέβαια για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα μήνυμα να αλλάξει ο χώρος δραστικά αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση και πως πρέπει να ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή. «Να αναδιοργανωθούμε άμεσα και χωρίς καμιά χρονοτριβή. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα. Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης, που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε, είναι άμεση προτεραιότητα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεση προτεραιότητα. Και δεν αφορά μόνο το κόμμα μας. Αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας μας, τις αντιστάσεις στις πολιτικές της ΝΔ, το μέτωπο στην ακροδεξιά και το νεοφασισμό που βρήκε θέση στην ελληνική Βουλή. Αυτή την πεποίθησή μου για την ανάγκη μιας διαδικασίας βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με το λόγο μου, αν δεν την υπηρετώ ταυτόχρονα και με τη στάση μου» ανέφερε.

Τέλος, ανακοίνωσε την άμεση έναρξη των διαδικασιών νέου Προέδρου στις οποίες δεν θα συμμετέχει ο ίδιος, με στόχο την δημιουργία ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ με το «εμείς πάνω από το εγώ».

Όλγα Τουφεγγοπούλου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση