Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία έξυπνων δικτύων

3 Min Read

Την διερεύνηση μιας καινοτόμας λύσης στα προβλήματα που προκαλεί στα ηλεκτρικά δίκτυα η μεγάλη  διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανέθεσε ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΗΕ) στο Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα πιλοτικό έργο δημιουργίας έξυπνων ηλεκτρικών δικτύων και αποτελεί μεγάλο «μπόνους» για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που ανέλαβε μια τέτοια σημαντική επιστημονική έρευνα.

«Η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ μας ανέθεσε ένα έργο που άφορα την επίλυση προβλημάτων που δημιουργούνται στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενεργείας μέσα στις πόλεις κυρίως και με τάση δικτύου τα 20000 Volt. Λόγω της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών πάρκων στο δίκτυο,  δημιουργούνται φαινόμενα όπως η ανύψωση τάσης. Αυτό στους καταναλωτές μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο σπίτι και κυρίως στις ηλεκτρικές συσκευές» λέει στον «Χ» ο επιστημονικός υπεύθυνος και συντάκτης του εν λόγω έργου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Δημήτρης Τσιαμήτρος. Σκοπός της έρευνας είναι να δοθεί μια λύση σε αυτά τα ζητήματα, έτσι ώστε τα αποτέλεσμά της να ενσωματωθούν  στις τεχνικές οδηγίες του ΔΕΔΔΗΕ για τα έργα ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα.

- Advertisement -

«Κληθήκαμε να δώσουμε μια λύση σε ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο. Οι ΑΠΕ έχουν άμεση εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες. Η ανύψωση τάσης οφείλεται στο ότι συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ενώ υπάρχει μεγάλη παραγωγή υπάρχει ταυτόχρονα μικρή ζήτηση. Η λύση που προσπαθούμε να δώσουμε είναι μια οικονομική λύση που ευελπιστούμε να εφαρμοστεί στα πάρκα ολόκληρης της Ελλάδας και όχι μόνο» συμπληρώνει ο κ. Τσιαμήτρος.

Η πρόταση στην όποια στηρίζονται οι έρευνες ήρθε μετά από συζήτηση μεταξύ του Πανεπιστημίου και των εργαζομένων της ΔΕΔΔΗΕ ένας εκ των οποίων είναι ο κ Βαγγέλης Γκουτζιάρης, προϊστάμενος του δικτύου στην Καστοριά ο οποίος κάνει διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Η διάρκεια του πιλοτικού έργου είναι 14 μήνες. Σε αυτό το διάστημα θα γίνουν προσομοιώσεις, προμήθεια δεκτών τηλεχειρισμού ακουστικών συχνοτήτων και εγκατάσταση αυτών στα σημεία όπου θα υποδείξει η προσομοίωση, προγραμματισμός και εκπαίδευση των διαχειριστών του ΔΕΔΔΗΕ στην Καστοριά. Στην συνέχεια και μέσα σε έξι μήνες, θα εξαχθούν τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα του έργου από την πιλοτική λειτουργία.

«Έχουμε  την τύχη να συνεργαζόμαστε στενά με την ΔΕΔΔΗΕ. Γνωρίζαμε το πρόβλημα και αυτοί μας πρότειναν λύσεις για να το λύσουμε από κοινού. Έχουμε μεγάλη διάθεση για το συγκεκριμένο έργο ειδικά τώρα που στην περιοχή υπάρχει μια έκρηξη εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών. Η λύση που θα δοθεί  θα διευκολύνει τόσο τον διαχειριστή να ενσωματώσει περισσότερα πάρκα άλλα παράλληλα  διευκολύνει τη λειτουργία και συντήρηση με ασφάλεια και λιγότερη απώλεια κέρδους για τους παράγωγους» συμπληρώνει ο κ. Τσιαμήτρος.

 

Αργυρώ Ξανθοπούλου

 

 

Μοιραστείτε την είδηση