Το Σπήλαιο της Εράτυρας, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες του Γιώργου Κ. Βάρκα

1 Min Read

Πέρασαν ακριβώς 60 χρόνια από τότε που «ανακαλύφθηκε» το σπήλαιο με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες κοντά στον παλιό Προφήτη Ηλία στο βουνό ανατολικά της Εράτυρας.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1120μ και απέχει μία ώρα από την Εράτυρα, με ανάβαση στο βουνό με τα πόδια.

- Advertisement -

Πρόκειται για ένα σπήλαιο μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή με πολλά σπηλαιοθέματα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες με μεγάλη ποικιλία και πλήθος σε σχέση με την έκταση του. που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Τουλάχιστον όσο είναι γνωστό και δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν και άλλοι θάλαμοι. Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται με κατάβαση με σκάλα 6 περίπου μέτρων.

Οι Ερατυρείς και οι επισκέπτες συνηθίζουν να το επισκέπτονται κάθε Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα που κατά τις μαρτυρίες ανακαλύφθηκε το σπήλαιο.

Σε συνεργασία με την Εφορεία Σπηλαιολογίας γίνονται προσπάθειες ανάδειξης, αξιοποίησης και προβολής του σπηλαίου, δηλαδή εύκολη πρόσβαση,ασφαλή κατάβαση, φωτισμός των χώρων κλπ. και να γίνει γνωστό και επισκέψιμο στο ευρύ κοινό.

Μία θαυμάσια ευκαιρία , λοιπόν, για περιπέτεια! Να ανηφορίσετε στο βουνό και ύστερα από μια ώρα περίπου ορειβασία, θα θαυμάσετε το Σπήλαιο. Και όταν επιστρέψετε, για καφέ και τσίπουρο στην ωραία πλατεία της Εράτυρας.

Μοιραστείτε την είδηση