Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει. Αγάθων, 450-400 π.Χ., αρχαίος τραγικός.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Αγάθωνα, ο άρχων πρέπει να έχει κατά νουν τρία πράγματα: πρώτον, ότι διοικεί ανθρώπους, δεύτερον, ότι διοικεί σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους της πολιτείας (γραπτούς και άγραφους) και συνεπώς είναι απαράδεκτο να εκτρέπεται σε αυθαιρεσίες και αδικίες και, τρίτον, ότι δεν είναι αιώνιος άρχων, κάποτε θα εκπέσει της αρχής και πρέπει ως εκ τούτου, να είναι πολύ προσεκτικός, ώστε όταν απομακρυνθεί από την εξουσία να έχει αφήσει καλές και αγαθές εντυπώσεις, τόσο για τις ικανότητές του, όσο και για τις αρετές του.
Υπάρχει και το γνωμικό του Βίαντα του Πριηνέα που λέει «Αρχή άνδρα δείκνυσι» και χρησιμοποιείται από τον Σοφοκλή στην Αντιγόνη, με τον Κρέοντα να υποστηρίζει ότι η εξουσία αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα του άνδρα.
Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της νέας περιφερειακής και των δημοτικών αρχών είναι σημαντικό τα νέα πρόσωπα να έχουν τα παραπάνω κατά νου και να πορευτούν με σύνεση, γνωρίζοντας ότι οι θέσεις εξουσίας έρχονται με ημερομηνία λήξης, ενώ όταν κάποιος βρίσκεται πάνω στο άλογο, όπως συνηθίζουμε να λέμε μεταφορικά, δείχνει και τον πραγματικό του εαυτό. Το αυτό ισχύει για όλους όσοι έχουν, λόγω της ιδιότητάς τους, κάποια μορφή εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων.