Το έργο του Μιχάλη Πιτένη Με την Πένα Σπαθί από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης το Σάββατο στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης

3 Min Read

Το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης παρουσιάζει στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 στις 9:15 το βράδυ και διαδικτυακά σε live streaming προβολή μέσα από το κανάλι του στο YouTube το έργο του Μιχάλη Πιτένη Με την Πένα Σπαθί

- Advertisement -

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Δύο ιστορικές προσωπικότητες της Κοζάνης. Η Μητιώ Μεγδάνη- Σακελλαρίου και ο Γεώργιος Λασσάνης. Δύο νέοι. Η Μητιώ και ο Γιώργος. Κοινό τους στοιχείο, η αγάπη για την γνώση.
Συναντώνται λίγο πριν ο Λασσάνης φύγει από την Κοζάνη, μη αντέχοντας άλλο τις δύσκολες συνθήκες ζωής, με προορισμό την Πέστη.
Η Μητιώ τότε μεταφράζει ιταλικά θεατρικά έργα, εκτιμώντας πως μέσα απ’ το θέατρο μπορεί να μεταδοθούν καλύτερα τα μηνύματα που θα βοηθήσουν όχι μόνο στον ξεσηκωμό του έθνους αλλά και στην πνευματική και κοινωνική του εξέλιξη.
Ο Λασσάνης συμμερίζεται αυτές τις απόψεις και είναι έτοιμος και ο ίδιος να δώσει όλες του τις δυνάμεις γι’ αυτό το σκοπό.
Όταν κάποια στιγμή η Μητιώ αμφιβάλει γι’ αυτό που κάνει, αν έχει κάποια αξία, κάτι να προσφέρει, το πνεύμα του Ρήγα Βελεστινλή θα την επισκεφτεί για να της τονώσει το ηθικό, να της δώσει δύναμη και κουράγιο, να την παροτρύνει να συνεχίσει.
Μια τρίτη ιστορική προσωπικότητα που αν και δεν κατάγεται απ’ την Κοζάνη έχει συνδεθεί μαζί της με πολλούς τρόπους.
Φίλος και συνεργάτης του ο σύζυγος της Μητιώς, ο ιατροφιλόσοφος Γεώργιος Σακελλάριος.
Μια προσωπικότητα που η Μητιώ δεν συνάντησε ποτέ, αλλά που το πνεύμα του βρίσκεται πάντα μέσα στο σπίτι της, στα βιβλία του που χάρισε στον Σακελλάριο.

Δύο συναντήσεις προϊόντα μυθοπλασίας που το περιεχόμενο της παίρνει αφορμή απ’ τα όσα οι ίδιοι άφησαν πίσω τους ως γραπτά κειμήλια.

Ένα έργο που εξελίσσεται λίγο πριν ξεσπάσει η Επανάσταση του ’21, που έχει ως κεντρικό πρόσωπο και άξονα του την Μητιώ Σακελλαρίου, τον πνευματικό άνθρωπο, την σύζυγο, την νοικοκυρά, την μητέρα, την βοηθό του γιατρού που εξετάζει και παραστέκεται στις γυναίκες των μουσουλμάνων.

«Με την πένα σπαθί», ο τίτλος του έργου γιατί και οι τρεις ιστορικές προσωπικότητες που «συμμετέχουν» στο έργο με την πένα τους πολέμησαν, όπως και απ’ όπου ο καθένας μπορούσε.

Κείμενο: Μιχάλης Πιτένης
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Σκηνικό – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Φωτισμοί: Εύη Παπαμάρκου

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Ανανιάδου Αργυρώ
Βλάχος Ελισσαίος
Δημητριάδη Χαρά
Λάλλου Κωνσταντίνα
Ξυλαρδιστός Δημοσθένης
Τσολάκης Δημήτρης

Στην παράσταση υπάρχουν οι σωστές απαντήσεις για τις ερωτήσεις του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει ο Δήμος Κοζάνης
για την δράση:
«Η Κοζάνη Ταξιδεύει Στον Κόσμο
Ταξίδι Πρώτο: Στα ίχνη Της Χάρτας»

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό & το ταξίδι https://bit.ly/3x9vEi0

Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά όποιος θέλει μπορεί να ενισχύσει τα Ειδικά Νηπιαγωγεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, φέρνοντας στο υπαίθριο θέατρο, υλικά που χρησιμοποιούν τα παιδιά στις χειροτεχνίες τους, όπως χρωματιστά χαρτιά και χαρτόνια Α4, πινέλα, παιδικά ψαλίδια, μαρκαδόρους, μπογιές και άλλα.

 

Μοιραστείτε την είδηση