Τα πρότυπα, role models ή influencers στη σύγχρονη εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι μια μάλλον αμφιλεγόμενη έννοια.
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι άνθρωποι με επιρροή στη δημόσια σφαίρα μπορούν να επηρεάσουν θετικά όλους εμάς για να αλλάξουμε ή να υιοθετήσουμε νέες πιο υγιεινές ή πιο σωστές πρακτικές στη καθημερινή μας ζωή. Άλλοι πάλι βρίσκουν την προσέγγιση αυτή μάλλον ρηχή, τονίζοντας ότι οι πάσης φύσεως σελέμπριτις μπορούν να μας επηρεάσουν σχετικά με τα ρούχα που θα φορέσουμε ή τα παπούτσια που θα επιλέξουμε, αλλά είναι παντελώς ακατάλληλοι για να μας πείσουν για σοβαρά πράγματα.
Οι influencers, πάντως, αξιοποιούνται όλο και περισσότερο στη συμπεριφορική οικονομική (behavioral economics), σε αντίθεση με τα παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα που υποθέτουν ότι οι άνθρωποι δρουν ορθολογικά. H συμπεριφορική οικονομική εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ψυχολογικοί, κοινωνικοί και συναισθηματικοί παράγοντες επηρεάζουν τις οικονομικές αποφάσεις των ατόμων. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρήση των influencers αποτελεί μια πρακτική εφαρμογή της θεωρίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την επιρροή και τη δημόσια εικόνα. Το κρίσιμο ερώτημα όμως παραμένει: σε ποιο βαθμό μπορούμε ή πρέπει να εμπιστευόμαστε ανθρώπους που έγιναν γνωστοί μέσα από το διαδίκτυο για να επηρεάσουν τις αξίες, τις απόψεις και τις συμπεριφορές μας;