Ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων

4 Min Read

Ανακοίνωση εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης για τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν αλλά και για να απευθύνουν κάλεσμα σε οικοδόμους και εργαζόμενους σε κατασκευές να συμμετάσχουν στην πανοικοδομική απεργία την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στις 11  στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.

Η σχετική ανακοίνωση:

Στο έλεος των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στα εργοτάξια (κατασκευής φωτοβολταϊκών, ΑΗΣ Πτολεμαϊδας 5, ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου 5 κλπ) της ΠΕ Κοζάνης αφού δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα για την προστασία τους τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους μεγαλοεργοδότες.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην ΠΕ Κοζάνης τον χειμώνα καθιστούν την εργασία σε εξωτερικό χώρο δύσκολη και άκρως επικίνδυνη, όχι μόνο γιατί μπορεί να προκληθεί εργατικό ατύχημα καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί αυτό αλλά και γιατί επιβαρύνεται ο οργανισμός των εργαζομένων που δουλεύουν αρκετές ώρες σε συνθήκες παγετού.

Πιο συγκεκριμένα τις ημέρες Πέμπτη 10 και Παρασκευή 11 Μαρτίου οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή που βρίσκονται τα 3 μεγάλα χαρακτηριστικά εργοτάξια, στις 7:00πμ ήταν από -16 ο C έως -12 ο C και η θερμοκρασία ακόμα και στις 3μμ, δεν είχε ξεπεράσει τους 0 ο C, ενώ προβλέπεται, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, να συνεχιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επισημαίνουμε πως οι συνάδελφοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για την ζωή τους δουλεύοντας σε τέτοιες ακραίες καιρικές συνθήκες. Είναι απαράδεκτο ότι ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι κύριοι και ανάδοχοι των έργων, ούτε οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ δεν πήραν κάποιο μέτρο για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή. Είναι επίσης τραγικό, σήμερα, να μην υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, που να προστατεύει τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους εργασίας σε συνθήκες παγετού.

Η προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων δεν μπορεί να μην υπολογίζεται. Οι εργαζόμενοι αν συνειδητοποιήσουν την δύναμη που έχουν μπορούν να πετύχουν πολλά οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στο συνδικάτο αλλά και στα σωματεία τους. Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται.

Για αυτό ως Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης απαιτούμε:
– Την διακοπή των εργασιών σε εξωτερικούς χώρους όταν η θερμοκρασία δεν προβλέπεται με βάση τις μετεωρολογικές εκτιμήσεις να ξεπεράσει τους 3 ο C. Με ευθύνη του κράτους να διασφαλίζεται το μεροκάματο και τα ασφαλιστικά δικαιώματα για όσες εργάσιμες μέρες διαρκούν αυτές οι συνθήκες.
– Αναπροσαρμογή του ωραίου, μετάθεση της ώρας έναρξης των εργασιών λόγω του παγετού τις πρώτες πρωινές ώρες, αν και εφόσον μπορούν να γίνονται εξωτερικές εργασίες.
– Πλήρη εφαρμογή της 7ωρης εργασίας σε ακραίες συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες) που δεν απαιτείται η διακοπή εργασιών.
– Συχνότερα και μεγαλύτερης διάρκειας διαλλείματα, διασφάλιση θερμαινόμενων χώρων για τα διαλλείματα των εργαζομένων.
– Παροχή, με ευθύνη των εργοδοτών, δωρεάν όλα τα απαραίτητα και συγκεκριμένα ΜΑΠ για ακραίες
καιρικές συνθήκες.

Οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, οι οικοδόμοι μπορούν να στείλουν μήνυμα αγωνιστικής απάντησης με συμμετοχή στην πανοικοδομική απεργία την Τετάρτη στις 16 Μαρτίου, συμμετέχοντας στην συγκέντρωση στις 11πμ στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.

Με τον απεργιακό μας αγώνα διεκδικούμε αποφασιστικά:
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

-Την Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς.
-Άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.
-Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
-Εδώ και τώρα, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το κλέψιμο της ασφάλισής μας. Κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης.
-Ένταξη των συναφών ειδικοτήτων (γυψοσανιδάδες, ξυλουργοί κ.α.) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Μοιραστείτε την είδηση