Αποκαθηλώνοντας τα κλασικά αριστουργήματα

1 Min Read

Επανήλθε το “Όσα παίρνει ο Άνεμος” την Τετάρτη στον κατάλογο της πλατφόρμας HBO Max, συνοδευόμενο από επεξηγηματική εισαγωγή για το κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο της εποχής του, όπως διαβάζουμε. Να σημειωθεί ότι η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 1939, την οποία είδαν γενιές και γενιές, αποσύρθηκε πριν από δύο εβδομάδες από την πλατφόρμα, εν μέσω των διαδηλώσεων κατά του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η επίθεση στην “Τζέιν Έιρ” για σεξισμό και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα; Μέχρι που μπορεί να πάει αυτή τη δουλειά με την λογοκρισία και τις διαφορετικές εκφάνσεις της πολιτικής ορθότητας; Έχει κάποια λογική το να ερχόμαστε εκ των υστέρων μερικά ή χιλιάδες χρόνια μετά και να αποκαθηλώνουμε με το έτσι θέλω, στο όνομα της δικής μας ανάγνωσης των πραγμάτων, κλασικά έργα της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και εν γένει του πολιτισμού;
Αν προχωρήσουμε κάπως έτσι, πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε σε μια νέα εκδοχή αυστηρής λογοκρισίας που ηθικολογεί στον αέρα και αδυνατεί να αντιληφθεί την διαφορά μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικής ζωής.

Μοιραστείτε την είδηση