Στο βιβλίο της “the Εmpire of AI” που μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε, η ειδική σε θέματα τεχνολογίας και Τεχνητής Νοημοσύνης δημοσιογράφος, Karen Hao, γράφει για τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο.
Σύμφωνα με τη Hao εταιρείες σαν την OpenAI (που έκανε το chatgpt μεταξύ άλλων) λειτουργούν σε κλίμακα τόσο μεγάλη και εκτός ανθρώπινου μέτρου, που γίνεται δύσκολο να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αλλά και οι επιπτώσεις του τρόπου που λειτουργούν.
«Το ζήτημα είναι τι μας κοστίζει το δικό τους όραμα για την ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα και πώς θα μπορούσαμε να τολμήσουμε να φανταστούμε μια διαφορετική έννοια της προόδου» γράφει η Hao, μέρος του βιβλίου της οποίας μιλά και για τις επιπτώσεις στη μακρινή έρημο Ατακάμα της Χιλής. Το πιο ξηρό μέρος στον κόσμο και ταυτόχρονα με πλούσιο υπέδαφος.
Εκεί οι κάτοικοι της περιοχής πληρώνουν το τίμημα της διαρκώς αυξανόμενης ανάγκης για χαλκό και λίθιο που θα στηρίξουν τις μεγάλες υποδομές για την ΤΝ. Το να σταματήσει κάποιος αυτές τις εξορύξεις είναι σα να σταματά την πρόοδο, λένε οι πολλοί. Oι αυτόχθονες πάλι αντιτείνουν ότι δεν αντιδρούν στην εξόρυξη, αλλά στην ασύμμετρη και εκτός κλίμακας εκμετάλλευση. «Αυτή η ασυμμετρία είναι που έκανε τη Χιλή να εξαρτάται πλήρως από τη βιομηχανία και δεν έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να ανακαλύψει και άλλα μονοπάτια ανάπτυξης» λένε χαρακτηριστικά. Υπό αυτή την έννοια μήπως είναι τώρα περισσότερο από ποτέ ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τις έννοιες της ανάπτυξης και της προόδου;