Διαγωνισμό με έπαθλο ταξίδι στη Βιέννη σχεδιάζει Δήμος Κοζάνης

4 Min Read

Έναν πρωτότυπο διαγωνισμό που θα έχει ως έπαθλο ένα ταξίδι στη Βιέννη και θα συνδέει τις δύο πόλεις σχεδιάζει ο Δήμος Κοζάνης στο πλαίσιο της δράσης «Η Κοζάνη ταξιδεύει στον κόσμο».
Το πρώτο ταξίδι, καθώς όπως αναφέρθηκε στη σχετική εισήγηση στόχος είναι να γίνεται η δράση σε ετήσια βάση, θα έχει τίτλο «Στην αρχή της Χάρτας» και θα είναι ένα οδοιπορικό προς την Βιέννη και ανάδειξη του τρόπου που συνδέονται οι δύο πόλεις ιστορικά.
Ο διαγωνισμός βασίζεται στην παράσταση του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης, «Με Την Πένα Σπαθί» και αφορά στο ομώνυμο έργο του Μιχάλη Πιτένη που πραγματεύεται μια υποθετική συνάντηση της Μητιώς Σακελλαρίου με τον Γεώργιο Λασσάνη και τον Ρήγα Φεραίο και αποτελεί φόρο τιμής στην συμβολή των Κοζανιτών συγγραφέων και διανοουμένων στον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας.
Ο νικητής/νικήτρια θα ταξιδέψει με συνοδό της επιλογής του, έναν ιστορικό και έναν κινηματογραφιστή στην Βιέννη, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 10 ερωτήσεις γνώσεων για την ιστορία των λόγιων ηρώων της Κοζάνης που περιλαμβάνονται μέσα στο θεατρικό κείμενο.
Η παράσταση θα δοθεί στις 31 Ιουλίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης και θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης στο YouTube. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου και θα λήξει στις 15 Αυγούστου.
Η υποβολή συμμετοχής θα είναι ηλεκτρονική με συμπληρωμένη την συγκεκριμένη φόρμα που θα υπάρχει αναρτημένη στα sites των φορέων, αλλά και με έντυπη μορφή που θα την προμηθεύουν οι πολιτιστικοί φορείς του δήμου.
Το πρόγραμμα του τετραήμερου ταξιδιού περιλαμβάνει:
1. Το Στενό των ελλήνων (Griechengasse) όπου βρισκόταν και το τυπογραφείο των Μαρκίδων Πούλιου, όπου τυπώθηκε η Χάρτα του Ρήγα. Σήμερα είναι το Fenster Café.
2. Την κρατική όπερα της Βιέννης (Wiener Staatsoper) με την ελπίδα να μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες μας και παράσταση.
3. Τον ναό του Αγίου Γεωργίου.
4. Το κοιμητήριο στο Sankt Marx, το τελευταίο με μνημεία και διαρρύθμιση Biedermeier, που περιλαμβάνει το ελληνικό τμήμα, στο οποίο ετάφησαν ελληνορθόδοξοι που έζησαν στη Βιέννη από το 1784.
5. Την οικία στην οδό am Fleischmarkt αριθμός 18 ακριβώς απέναντι από τον Ναό της
Αγ. Τριάδος που άνηκε στον Έλληνα έμπορο Χριστόφορο Νάκο.
6. Το κτίριο στην οδό am Fleischmarkt αριθμός 12 όπου βρισκόταν το Darvarhof, η οικία, η οποία έλαβε το όνομα της από τον Ιωάννη Δάρβαρη, ο οποίος και την απέκτησε το 1795. Το κτίριο κατεδαφίστηκε και αντικαταστάθηκε από μεταγενέστερο το 1895.
7. Την οδό Δούμπα (Dumbastrasse) μπροστά από το Künstlerhaus που έλαβε το όνομα της από τον Νικόλαο Δούμπα το 1900.
8. Το ανάκτορο του Δούμπα (Δούμπα Μέλαθρον) στο Parkring 4, στη γωνία Zedlitzgasse.
9. Την οδό Hohen Markt 8 όπου βρίσκεται το ανάκτορο του Σινά (Σινά Μέλαθρον). Η πρόσοψη του κτιρίου ανακαινίσθηκε από τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν (Hansen). Το κτίριο κατεστράφη από πυρκαγιά το 1945. Σε όλα αυτά τα μέρη θα γίνουν συναντήσεις και συζητήσεις με τους εκεί συνδέσμους της Κοζάνης καθώς και «σκηνοθετημένες» σκηνές, π.χ. μια βραδιά στην όπερα, που θα αποτελέσουν το υλικό για το τελικό προϊόν που θα αποτυπωθεί. Οι επισκέπτες και όλοι οι κάτοικοι της Κοζάνης που θα παρακολουθούν την δράση μέσω του διαδικτύου, θα απολαύσουν την πόλη και θα έχουν χρόνο να αφομοιώσουν την σύνδεση της Κοζάνης με την Βιέννη και με τους ανθρώπους που σχετίζονται ιστορικά.
Το κόστος για όλη τη δράση (ναύλα, διαμονή, διατροφή, έξοδα διαγωνισμού, επικοινωνία) καλύπτεται από ιδιώτη χορηγό, ενώ το κόστος της θεατρικής παραγωγής καλύπτεται με δαπάνη του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης.

Μοιραστείτε την είδηση