Δημοτική Κίνηση: Πρωτοβουλία ενημέρωσης όλων των τοπικών φορέων για να μη χαθεί το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

2 Min Read

Εδώ και λίγες ημέρες η Δημοτική Κίνηση ανέλαβε πρωτοβουλία ενημέρωσης και ενεργοποίησης όλων των θεσμικών φορέων της περιοχής μας σχετικά με την υπό έκδοση υπουργική απόφαση της κατανομής των εσόδων του 2021 από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Ενημερώθηκαν ήδη ο Περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης και οι Βουλευτές της περιοχής.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αποτραπεί για δεύτερη φορά η θυσία του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στον βωμό άλλων σκοπιμοτήτων.

- Advertisement -

Θεωρούμε πως η κατανομή στις περιοχές μετάβασης ποσοστού 6% επί των συνολικών εσόδων θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη, αφού όλοι συνηγορούν πως η μετάβαση της περιοχής μας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο απαιτεί και τους αναγκαίους πόρους.

Σε ομιλία στη βουλή στις 27 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας ανέφερε πως για τη Δυτ. Μακεδονία θα υπάρχει κατανομή 50 με 60 εκ. περίπου. Πριν από λίγες μέρες στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενεργειακή απόδοση το ποσό αυτό έπεσε σε 40 με 45 εκ. ενώ, υπάρχουν και σχετικά δημοσιεύματα που αναδεικνύουν τις πιέσεις που ασκούνται από πολλές πλευρές γύρω από την κατανομή των συγκεκριμένων πόρων, μιλώντας για λεπτές και δύσκολες ισορροπίες.

Να υπενθυμίσουμε τέλος, πως το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβαση θεσμοθετήθηκε το 2018 έπειτα από πρόταση και πίεση της αυτοδιοίκησης της περιοχής σε συνέχεια πρωτοβουλίας του τότε Δημάρχου Κοζάνης κ. Ιωαννίδη και ήταν το αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας των Δημάρχων των ενεργειακών Δήμων,  κ.κ. Ζαμανίδη, Θεοδωρίδη, Βοσκόπουλου και Παπαδόπουλου, αλλά και του Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη.

Είναι καιρός η πολιτεία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Δυτική Μακεδονία και το τοπικό πολιτικό προσωπικό να ενεργοποιηθεί μαζικά και οργανωμένα για την προάσπιση των δίκαιων αυτών αιτημάτων του τόπου.

Κοζάνη 22/10/2021

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

 

Μοιραστείτε την είδηση