Ένα μαγικό ταξίδι μέσα από τον κόσμο του βιβλίου

5 Min Read

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, με αφορμή την την παγκόσμια ημέρα βιβλίου. Τέσσερις τοπικοί συγγραφείς από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, μίλησαν για τις εμπειρίες τους, τα βιώματα τους, το τι είναι η συγγραφή και το πως το ταξίδι για τον καθένα τους ήταν διαφορετικό ξεκινώντας διαφορετική εποχή και για διαφορετικούς λόγους, αλλά είχαν όλοι τον ίδιο προορισμό, τον δρόμο της συγγραφής. 

Η Ηλιάνα Κλειτσογιάννη, συγγραφέας ανέφερε πως το βιβλίο μπορεί να γίνει ένας τρόπος διαφυγής και καταλαβαίνεις πως το ταξίδι αυτό είναι μαγικό καθώς αν διαβάσεις έστω και δέκα σελίδες από ένα βιβλίο, ανοίγει το μυαλό σου και βλέπεις και καταλαβαίνεις καινούρια πράγματα.

Ηλιάνα Κλειτσογιάννη, συγγραφέας

«Ένα βιβλίο μπορεί να σε ταξιδεύει, μπορεί να σε πηγαίνει πηγαίνει πίσω στο χρόνο ή να σε μεταφέρει οπουδήποτε στο χώρο. Είναι ό,τι καλύτερο για έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα» ανέφερε ο συγγραφέας από τη Μεσοποταμία Καστοριάς, Στάθης Μασκαλίδης. 

Στάθης Μασκαλίδης, συγγραφέας

Το ταξίδι της συγγραφής είναι ένα μοναχικό ταξίδι. Είναι μια αποσυμφόρηση και ένας τρόπος διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ένα βιβλίο είναι μαγικό και μπορεί να σε ταξιδέψει, να δραπετεύσεις ή να είναι το καταφύγιο σου. Μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ελεύθερος χωρίς να μπορεί να σε κρίνει, διεγείρει τις αισθήσεις σου, εξάπτει τη φαντασία σου και σε ταξιδεύει στο χρόνο.

«Η ημέρα αυτή πρέπει να τιμάται, πόσο μάλλον από νέα άτομα σαν εμάς, γιατί το βιβλίο ανοίγει τους ορίζοντες και δίνει πνοή και δύναμη στους ανθρώπους για να μπορέσουν να δημιουργήσουν, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους, τόσο διαβάζοντας όσο και γράφοντας» σημείωσε ο νέος συγγραφέας από την Κοζάνη, Γιώργος Τριανταφύλλου.

Γιώργος Τριανταφύλλου, συγγραφέας

Η συγγραφέας Καλλιόπη Γιακουμή – Κουγιώνη ανέφερε πως κάθε συνάντηση που αφορά το βιβλίο είναι μια γιορτή. «Ελπίζω να δώσουμε κίνητρο και σε άλλους ανθρώπους να γράψουν. Να αγαπήσουν τη λογοτεχνία και να έρθουν πιο κοντά της. Θα ανακαλύψουν καινούριους κόσμους και είναι κάτι το οποίο αξίζει να το ζήσουν, αλλά και να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι μέσα από ιστορίες που θα διαβάσουν» τόνισε η ίδια.

Καλλιόπη Γιακουμή – Κουγιώνη, συγγραφέας

Η Μαρία Στεφανίδου συνιδρύτρια του οργανισμού νεολαίας Go Alive που διοργάνωσε την εκδήλωση μαζί με την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, τόνισε πως ελπίζει οι εκδηλώσεις αυτές να είναι αφορμή ώστε να ασχοληθούν και άλλοι νέοι με το βιβλίο, όχι απλά με την ανάγνωση αλλά ακόμη και με τη συγγραφή.

Μαρία Στεφανίδου, συνιδρύτρια του οργανισμού νεολαίας Go Alive

Η Δήμητρα Τσότσιου, αντιπρόεδρος της Κοβενταρείου ανέφερε πως η βιβλιοθήκη φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια της ως δημοτική βιβλιοθήκη και στο πλαίσιο του εορτασμού υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις για να γνωρίσει ο κόσμος τα βιβλία, να έρθει πιο κοντά στη φιλαναγνωσία και να αγαπήσουν περισσότερο το βιβλίο.

Δήμητρα Τσότσιου, αντιπρόεδρος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμανατίδης που ήταν παρών στην εκδήλωση σημείωσε πως το βιβλίο το γνωρίζουμε από τότε που μαθαίνουμε να διαβάζουμε και μας κρατάει συντροφιά στο πέρας των χρόνων. Του συμπεριφερόμαστε πολλές φορές σαν φίλο, άλλες φορές σαν σύμβουλο και άλλες φορές για να γεμίσουμε τη βιβλιοθήκη μας, όμως πάντα είναι μαζί μας.

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμανατίδης

Ενώ ο πρόεδρος του Ο.Α.Π.Ν. Ζήσης Μάρας ανέφερε πως τέσσερις συγγραφείς μοιράστηκαν τη φλόγα της δημιουργίας και έδωσαν σε ένα ακροατήριο, το οποίο αποτελούνταν κυρίως από νέους ανθρώπους κάποια χαρακτηριστικά για το πως μπαίνει κάποιος στη διαδικασία να γράψει και την ομορφιά της δημιουργίας. «Πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να διαβάσουμε όλοι περισσότερο και να επιστρέψουμε στην ανάγνωσης της σελίδας ενός βιβλίου, γιατί έχουμε κολλήσει στην ανάγνωση κειμένων από οθόνες» τόνισε. 

Πρόεδρος του Ο.Α.Π.Ν. Ζήσης Μάρας

Θένια Βασιλειάδου – xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση