Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων αγαθών

2 Min Read

Άνοιξε από χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων αγαθών, στην οποία οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, πώληση, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση προϊόντων (τρόφιμα και γεωργικά) καλούνται να δηλώνουν τα αποθέματά τους ανά πέντε ημέρες. Η αρχική δήλωση θα πρέπει να γίνει εντός 48ώρου και η ενημέρωση αυτής εντός πέντε ημερών. Αν οι επιχειρήσεις δεν το κάνουν τότε το πρόστιμο κυμαίνεται από 1.000 έως 100.000 ευρώ και τα προϊόντα κατάσχονται.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στόχος είναι ο καλύτερος έλεγχος των αποθεμάτων της χώρας και η αποτροπή κάθε κερδοσκοπικής προσπάθειας. Το σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε την Δευτέρα κι ορίζει πως «στοιχεία θα πρέπει να υποβάλλουν επιχειρήσεις που έχουν στην κατοχή τους ποσότητες πρώτων υλών για λιπάσματα άνω των 5 τόνων σε στερεά μορφή ή άνω των χιλίων λίτρων σε υγρή μορφή». Ζωοτροφές και δημητριακά που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση θα πρέπει να δηλώνονται μόνο αν ξεπερνούν τους δέκα τόνους.

Όσον αφορά στα άλευρα, οι εταιρείες που εμπορεύονται ή τα αποθηκεύουν θα πρέπει υποχρεωτικά να τα δηλώσουν εφόσον οι ποσότητες ξεπερνούν τα 200 κιλά. Η υποχρεωτικότητα στα φυτικά έλαια ισχύει για ποσότητες άνω των 100 λίτρων. Οι φούρνοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα αποθέματά τους σε άλευρα εφόσον ξεπερνούν τα 500 κιλά και τα σούπερ μάρκετ υποχρεούται να υποβάλλουν δηλώσεις αποθεμάτων μόνο ως προς το ηλιέλαιο.

www.xronos-kozanis.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση