Επιτέλους «ανάσα» για την Πλατεία Λασσάνη

4 Min Read

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της και των γύρω οδών

Ένα έργο που πέρασε από τα 40 κύματα φαίνεται πως ξεπερνά την φουρτούνα αν και έχει ακόμη χρόνο για να φτάσει στο… λιμάνι. Ο λόγος για την πολύπαθη πλατεία Λασσάνη, η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει αναπλαστεί, αν δεν είχαν δημιουργηθεί τόσο προβλήματα με τη μελέτη έως σήμερα.

- Advertisement -

Χθες, Τετάρτη 11 Μαϊου, ο Δήμος Κοζάνης ανέβασε στη «Διαύγεια» την απόφαση προκήρυξης του διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου προϋπολογισμού 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, με τις σχετικές προσφορές να κατατίθενται ηλεκτρονικά έως τις 9 Ιουνίου. Μετά την ανάδειξη του αναδόχου και την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται, το έργο έχει χρονοδιάγραμμα 15 μήνες από την στιγμή υπογραφής της σύμβασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο εντάχθηκε τον περασμένο Νοέμβρη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Μακεδονία 2014-2020, μετά από μια μακροχρόνια διαδρομή με πολλά πισωγυρίσματα.

Τι θα αλλάξει στην πλατεία Λασσάνη

Το έργο αναμένεται να αλλάξει ριζικά την κατηφορική πλατεία, η οποία σήμερα είναι εμφανώς δυσλειτουργική. Η ανάπλαση θα είναι ολική αφού εκτός του χώρου της πλατείας θα γίνουν παρεμβάσεις και στους γύρω δρόμους και συγκεκριμένα στις οδούς Ερμού, Κωστή Παλαμά, Αρχελάου, Ιερολοχιτών, Πολυζούλη και Αθηνάς.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, η ανάπλαση θα δώσει προτεραιότητα στην διαμόρφωση του χώρου ως αστικού χώρου πρασίνου και όχι ως πλατείας, με κύριο χαρακτηριστικό τον ελεύθερο χώρο πρασίνου. Στον χώρο θα γίνουν νέες φυτεύσεις και θα διατηρηθούν πολλά από τα υπάρχοντα δέντρα.

Στους δύο δρόμους δυτικά και ανατολικά της πλατείας, στις οδούς Ερμού και Ολύμπου αντίστοιχα, προβλέπεται μείωση του πλάτους του δρόμου με στόχο να αποτελούν μια φυσική συνέχεια της πλατείας και να υπάρχει διεύρυνση των δραστηριοτήτων του διαμορφωμένου χώρου της (κίνηση πεζών, ποδηλάτων κλπ).

Όσον αφορά στον δρόμο που περνά από το Αρχοντικό Λασσάνη, προβλέπεται να εξασφαλιστεί ικανός χώρος δυτικά του ιστορικού κτιρίου, προκειμένου να αναδειχθεί η Δημοτική Χαρτοθήκη που στεγάζεται σήμερα εκεί.

Στις οδούς Κοντορούση, Ερμού και Λιούφη, θα γίνει ειδική επίστρωση με δυνατότητα διέλευσης οχημάτων ενώ προτεραιότητα θα υπάρξει για χώρους και κίνηση ατόμων με αναπηρία. Στις οδούς μάλιστα Ερμού και Ολύμπου, θα διαμορφωθούν επιπλέον χώροι κατά μήκος τους με στόχο να εξυπηρετήσουν τα καταστήματα αναψυχής. Στις οδούς Αθηνάς και Ιερολοχιτών θα γίνει πλακόστρωση με γρανικοκυβόλιθους, ενώ στην οδό Αρχελάου θα μειωθεί το πλάτος του δρόμου και θα αυξηθεί το πλάτος των πεζοδρομίων.

Τι προβλέπεται για τα αστικά και ταξί

Σύμφωνα με την μελέτη, η αφετηρία των αστικών θα μεταφερθεί και θα υπάρξει διαμόρφωση χώρου στάσης για ένα αστικό λεωφορείο στη νότια πλευρά της πλατείας στην οδό Επτανήσου. Ένας ίδιος χώρος για ένα λεωφορείο θα υπάρχει στην οδό Κωστή Παλαμά. Προβλέπεται, επίσης, η διαμόρφωση χώρου στάσης ταξί στην οδό Αρχελάου και όσον αφορά στα ΙΧ, προβλέπεται διαμόρφωση χώρων στάθμευσης μόνο στην δυτική πλευρά της οδού Ολύμπου και στη νότια πλευρά της οδού Τακιατζήδων. Στο χώρο θα υπάρξει στάση για τουλάχιστον ένα τουριστικό λεωφορείο στην ανατολική πλευρά της οδού Ολύμπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν στις περιμετρικές οδούς της σημερινής πλατείας και δεν αποκλείεται πολλοί δρόμοι να αλλάξουν κατεύθυνση και να μονοδρομηθούν.

 

Όλγα Τουφεγγοπούλου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση