«Εθνεγερσία»: το ταξίδι του ελληνισμού από το 1453 έως το 1821 σε μια συναυλία- Μετά από 2,5 χρόνια η Music Art-Νέο Ωδείο Κοζάνης πραγματοποιεί το Σάββατο 2/4 μεγάλη συναυλία

3 Min Read

Μετά από περίπου δυόμιση χρόνια «παύσης» συναυλιών, η Music Art – Νέο Ωδείο Κοζάνης «επανεκκινεί» με μια μεγάλη συναυλία στην οποία θα βρεθούν 100 άτομα επί σκηνής. Πρόκειται για την μουσική παράσταση «Εθνεγερσία», το λαϊκό ορατόριο του Σωκράτη Βενάρδου που περιγράφει την πορεία του Ελληνισμού από την άλωση της Πόλης ως την επανάσταση του 1821.

Το έργο βασίζεται σε κείμενα του ιστορικού Δημήτρη Φωτιάδη τα οποία διανθίζονται από επιλεγμένα αποσπάσματα από το δημοτικό τραγούδι και από ποιητικά κείμενα του Κάλβου, Σικελιανού, Σολωμού και Ρήγα. Το συγκεκριμένο έργο θα παιχτεί για πρώτη φορά ολόκληρο με τέτοιο τρόπο ώστε η μουσική να συνδιαλέγεται με το στίχο με τρόπο αρμονικό και παραστατικό δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

- Advertisement -

Για την εκτέλεση του έργου θα ανέβουν στην σκηνή 100 άτομα, τα οποία αποτελούν την παιδική και εφηβική χορωδία του ωδείου, τις παιδικές χορωδίες Γρεβενών και της Μητρόπολης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας και την ορχήστρα του ωδείου.

Η συναυλία θα «ντυθεί» με τις φωνές των Μανώλη Χατζημανώλη και Άννας Παπαδοπούλου και του βαρύτονου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο οποίος ήταν παλιός σπουδαστής του ωδείου και ολοκληρώνει τώρα τις σπουδές του στο τμήμα μουσικολογίας στην Κέρκυρα. Δυο ψάλτες, οι Αντώνης Καραγιάννης και Σταύρος Τζανίδης, θα έχουν το βυζαντινό κομμάτι της συναυλίας και η Ράνια Δόδουρα και Παναγιώτης Μπετσάκος θα αφηγούνται κείμενα. Τη διεύθυνση της συναυλίας θα έχει η Μαρία Καραγιάννη.

ο διευθυντής σπουδών του ωδείου Στέλιος Καραγιαννίδης.

«Το να βλέπεις το χαμόγελο των παιδιών μετά από 2,5 χρόνια να κάνουν πρόβες όλα μαζί σου δίνει ενέργεια για νέα πράγματα. Τα παιδιά απολαμβάνουν την διαδικασία. Για δυο Σαββατοκύριακα μας παραχωρήθηκε το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης για πρόβες και πιστεύω πως θα απολαύσει ο κόσμος τη συναυλία» είπε στον «Χ» ο διευθυντής σπουδών του ωδείου Στέλιος Καραγιαννίδης.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Απριλίου στις 8 το βράδυ στην «Αίθουσα Τέχνης» Κοζάνης και την Κυριακή 3 Απριλίου στις 11:30 το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού Γρεβενών. Επίσης το Σάββατο στις 3:30 το μεσημέρι και κατά την διάρκεια της τελικής πρόβας, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για παιδιά έως 17 ετών.

Η είσοδος στον χώρο θα γίνεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και όχι με ράπιντ τεστ. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση