Γ. Κασαπίδης: Έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός δουλειάς σε όλες τις ΠΕ – Κατά πλειοψηφία πέρασε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2022

4 Min Read

Tου Σωκράτη Μουτίδη

Το θέμα της απορρόφησης των εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και ο σχεδιασμός και οι ενέργειες που γίνονται για την μετάβαση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε την Πέμπτη για την ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρεις Δυτικής Μακεδονίας για το 2022. Ο προϋπολογισμός, ύψους 113.551.716,42, πέρασε κατά πλειοψηφία, καθώς η αντιπολίτευση εξέφρασε τις αντιρρήσεις της και καταψήφισε.

Την εισήγηση έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Μενέλαος Μακρυγιάννης, ο οποίος εξήγησε στο σώμα τον τρόπο με τον οποίο καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός, επισημαίνοντας ότι έγινε με βάση τις προβλέψεις των εσόδων από την κρατική επιχορήγηση, τις πραγματικές ανάγκες, τις προβλέψεις των εσόδων από τους αυτοτελείς πόρους σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, αλλά και την πρόταση της διεύθυνσης αναπτυξιακού προγραμματισμού.

Γ. Κασαπίδης: Έχει τριπλασιαστεί ο βαθμός απορρόφησης

«Η αγωνία όλων μας είναι να κλείσουμε το εθνικό και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με πλήρη απορρόφηση. Από τις πρώτες αναφορές είχα εκφράσει ανησυχία ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χρήματα. Έκτοτε έγινε τιτάνια προσπάθεια και αυτό αποτυπώνεται σε νούμερα. Έχει τριπλασιαστεί ο βαθμός απορρόφησης από τότε που αναλάβαμε. Έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός της δουλειάς σε όλες τις περιφερειακές ενότητες» είπε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Ο κ. Κασαπίδης ανέφερε πως η Περιφέρειά μας για πρώτη φορά ήταν έτοιμη έγκαιρα να καταθέσει την πρότασή της για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Ό,τι και να ανοίξουμε σκελετούς βγάζουμε» είπε ο κ. Κασαπίδης σε σχέση με τις εκκρεμότητες που «κληρονόμησε» η διοίκησή του από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Για το θέμα της Γέφυρας Σερβίων ο κ. Κασαπίδης ενημέρωσε πως «προχωρούμε σε έκτακτες παρεμβάσεις σε κάποια αδύναμα σημεία που εντόπισαν οι μηχανικοί, ώστε αρχές Ιανουαρίου να φύγουν τα φανάρια».

Ηλ. Κάτανας: Πενία έργων, τέχνας κατεργάζεται

Από την πλευρά της παράταξης του Θ. Καρυπίδη ειδικός αγορητής ήταν ο Ηλίας Κάτανας, ο οποίος έκανε λόγο για «αδυναμία της  περιφερειακής αρχής να σχεδιάσει προϋπολογισμό με προγραμματισμό και στόχους υλοποίησης, ενώ τόνισε ότι «οι πόροι των έργων που υλοποιεί η περιφέρεια σήμερα είχαν εξασφαλιστεί επί Καρυπίδη».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, ο κ. Κάτανας ζήτησε να πει ο Περιφερειάρχης πότε θα δημιουργηθεί η πρώτη πραγματική θέση εργασίας, ενώ αναφέρθηκε στα ανοιχτά ζητήματα, όπως η γέφυρα Σερβίων, αλλά και η ακίνητη περιουσία της Περιφέρειας. «Ούτε ένα εμβληματικό έργο δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό» είπε ο κ. Κάτανας, λέγοντας χαρακτηριστικά «πενία έργων, τέχνας κατεργάζεται».

Τέλος, εξέφρασε την αγωνία του σχετικά με την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

 

Γ. Ζεμπιλιάδου: Τρία χρόνια τώρα υστερεί στην πράξη η περιφερειακή αρχή

«Δεν προκύπτει αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά. Ο προϋπολογισμός δεν διαφέρει από τους προηγούμενους και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιφέρειας» ανέφερε η επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα» Γεωργία Ζεμπιλιάδου, κάνοντας λόγο για κατώτερο των αναγκών και των προσδοκιών προϋπολογισμό.

Μάλιστα, η κ. Ζεμπιλιάδου επισήμανε ότι θα χαθούν πόροι από τις κακές προβλέψεις και καταψήφισε τον προϋπολογισμό «γιατί δεν αντιμετωπίζει τις συνθήκες που βιώνει η περιφέρεια, δεν την προετοιμάζει για τα δύσκολα και δεν αντιμετωπίζει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες».

Α. Τσάκωνας: Διαμεσολαβητής εργολαβικών συμφερόντων η Περιφέρεια

Τέλος από πλευράς της Λαϊκής Συσπείρωσης ο επικεφαλής Αντώνης Τσάκωνας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι επιθετικός προς την εργατική τάξη και έξω από τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. «Ουσιαστικά η Περιφέρεια γίνεται διαμεσολαβητής εργολαβικών συμφερόντων» είπε ο κ. Τσάκωνας, καταψηφίζοντας την εισήγηση της περιφερειακής αρχής.

 

Μοιραστείτε την είδηση