Γ. Κοκκαλιάρης: «Δε γίνεται να είναι όμηροι οι κάτοικοι της Ακρινής»

7 Min Read

Αγνοείται η έρευνα για την ενεργειακή κοινότητα της Ακρινής

Το ζήτημα της ενεργειακής κοινότητας Ακρινής συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, με βολές κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής των κατοίκων της Ακρινής και τον δήμαρχο Κοζάνης να τονίζει πως «η νέα Δημοτική Αρχή θα σεβαστεί καθαρά και ξάστερα τα θέλω των κατοίκων του χωριού».

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ακρινής, Γιώργος Αντωνιάδης σημείωσε πως κάνοντας έρευνα για το στάδιο που βρίσκεται η μελέτη για την ενεργειακή κοινότητα της Ακρινής, διαπίστωσε πως αυτή δεν υπάρχει, αν και υπήρξε η υπόσχεση από το δήμο ότι αυτή θα γίνει. Ο ίδιος επεσήμανε πως στη συνάντηση που έγινε στην περιφέρεια τον περασμένο Σεπτέμβρη, με παρόντα τον κ. Παπαθανάση, είχε συμφωνηθεί πως ο δήμος θα ξεκινήσει τη μελέτη για την ενεργειακή κοινότητα της Ακρινής και πως ο πρώην δήμαρχος είχε δεσμευθεί να είναι έτοιμη έως το τέλος του 2023 για να συζητηθεί με την κοινότητα Ακρινής. «Έχουμε Φεβρουάριο του 2024 και έως τώρα δεν έχουμε λάβει τίποτα» τόνισε ο κ Αντωνιάδης και συμπλήρωσε πως πλέον μετά την κατάργηση του νόμου για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση της και να υλοποιηθεί το σχέδιο. 

Ο κ. Κοκκαλιάρης ανέφερε πως η συγκεκριμένη μελέτη έχει ανατεθεί αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και πως ως νέα δημοτική αρχή έχουν ζητήσει ραντεβού με τον κ. Παπαθανάση για να συζητηθεί το θέμα. «Δε γίνεται να περιμένουμε μια μετεγκατάσταση ή ένα εναλλακτικό σχέδιο, να μη γίνεται τίποτα και να μη γνωρίζει κανείς τίποτα το 2024. Πρέπει να επανεκκινήσουμε το θέμα και να το βάλουμε σε μια βάση, διότι μπορεί να είναι και διαφορετικά τα δεδομένα. Δεν μπορεί να είναι όμηροι οι κάτοικοι της Ακρινής. Δεν γίνεται κανένα έργο επειδή περιμένουμε να δούμε αν θα γίνει το εναλλακτικό σχέδιο ή η μετεγκατάσταση. Πρέπει να μας ξεκαθαρίσουν τι σκοπό έχουν με την Ακρινή και να συζητήσουμε με τους κατοίκους για να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση» τόνισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πουτακίδης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει καταργήσει το νόμο για τη μετεγκατάσταση αλλά ο σύλλογος τους έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Συνέχισε λέγοντας πως την ημέρα που καταργήθηκε ο νόμος, η επιστημονική επιτροπή της Βουλής είχε καταθέσει ένα πεντασέλιδο υπόμνημα, το οποίο έλεγε πως η κατάργηση του νόμου είναι αντισυνταγματική και πως σαν σύλλογος στάθηκαν πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι και προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Αντιδράσεις

Οι κ. Λευτέρης Ιωαννίδης και Χάρης Κουζιάκης στάθηκαν στο διαδικαστικό του θέματος καθώς δεν υπήρχε εισηγητής και πέρασαν απευθείας στην ενημέρωση των δύο εκπροσώπων της κοινότητας της Ακρινής, αναφέροντας πως πρέπει να έρθει ξανά το θέμα, οργανωμένα στο δημοτικό συμβούλιο με μια συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση.

Ο δήμαρχος Κοζάνης ζήτησε διευκρινήσεις από τον πρόεδρο του χωριού για το πότε έγινε η τελευταία συνάντηση με τον κ. Παπαθανάση για το νέο σχέδιο. «Μου το επιβεβαιώνει και ο πρώην πρόεδρος του χωριού πως ο κ. Παπαθανάσης είπε στον πρώην δήμαρχο να τρέξει τη διαδικασία για τη μελέτη της ενεργειακής κοινότητας και υπάρχει η δέσμευση από τον πρώην δήμαρχο ότι στα τέλη του έτους θα είναι έτοιμη. Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε και το αίτημα προς το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων από τις 4 Ιουλίου του 2023 για χρηματοδότηση της μελέτης, το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει απαντηθεί» απάντησε ο κ. Αντωνιάδης.

«Με τον τρόπο που έρχεται το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, είναι πασιφανές πως υπάρχει μια σκοπιμότητα από πίσω, η οποία υποκρύπτει μια πρόθεση του προέδρου της Ακρινής και ίσως και της δημοτικής αρχής να ρίξει ευθύνες σε ένα σχέδιο που υποσχέθηκε η κυβέρνηση» τόνισε η κ. Κουϊμτζίδου. Ο κ. Αντωνιάδης απαντώντας στις κατηγορίες της κ. Κουϊμτζίδου ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει σκοπιμότητα από την πλευρά του και πως σκοπιμότητα ήταν η ανακοίνωση που βγήκε δέκα ημέρες πριν τις εκλογές από το site του δήμου Κοζάνης και έλεγε πως το σχέδιο για την ενεργειακή κοινότητα της Ακρινής, θα βρίσκεται στα χέρια των κατοίκων του χωριού στο τέλος του 2023.

Ο κ. Ελευθεριάδης ζήτησε ενημέρωση από την προηγούμενη δημοτική αρχή για το που βρίσκεται το συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να το αναλάβουν και να μπορέσουν να το τρέξουν.

«Έχω κάνει λάθη και το έχω παραδεχτεί για αυτό που είχα πει πως έληξε ο νόμος» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας και συνέχισε λέγοντας πως στο νόμο της μετεγκατάστασης του 2011, δεν υπάρχει πουθενά ευθύνη και αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης για να κάνει το οτιδήποτε και το σχέδιο της μετεγκατάστασης ήταν υποχρέωση της ΔΕΗ να το υποβάλλει στο υπουργείο. «Τον Σεπτέμβρη ο κ. Παπαθανάσης είπε “φέρτε μου μέχρι τέλος του χρόνου τη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας και εγώ θα προχωρήσω το έργο του φωτοβολταϊκού”. Δεν υπήρχε καμία δέσμευση» τόνισε ο κ. Μαλούτας και συνέχισε λέγοντας πως μετά από συζητήσεις με τον μελετητή προέκυψε το ζήτημα του που θα πηγαίνουν τα έσοδα της ενεργειακής κοινότητας και πως με δεδομένο αυτό, τη στάση του νέου δημάρχου να είναι υπέρ της μετεγκατάστασης και ότι στις 31 Δεκεμβρίου η θητεία τους θα έληγε, δεν ήταν δυνατόν να παρθούν αποφάσεις από τους ίδιους.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα, παλέψαμε με την ψυχή μας να έρθει αυτό το εναλλακτικό σχέδιο» τόνισε ο κάτοικος του χωριού, Χαράλαμπος Πουτογλίδης ζητώντας να βρεθεί άμεσα μια λύση, να παρθεί μια απόφαση και να τελειώσει αυτό το ζήτημα.

Τέλος, ο κ. Κοκκαλιάρης τόνισε πως στηρίζουν «καθαρά και ξάστερα» την απόφαση των κατοίκων της Ακρινής και πως θέλουν να αναδείξουν το θέμα και να ανοίξει ξανά η συζήτηση που έχει σταματήσει εδώ και μήνες.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση