Γ. Ζεμπιλιάδου: Σχέδιο Νόμου για την Απολιγνιτοποίηση- Για ακόμη μια φορά μεθοδευμένα εκπρόθεσμος στην διαβούλευση ο περιφερειάρχης

3 Min Read

Ο Συνδυασμός μας ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο (κλικ εδώ), ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ από πλευράς  του Περιφερειάρχη, για την ΜΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ της Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ) στην Διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου γα την Απολιγνιτοποίηση.

Για ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, στο θέμα αυτό, βρεθήκαμε, ως Π.Σ, προ τετελεσμένων, καταστροφικών για τον τόπο μας αποφάσεων της Κυβέρνησης, όπως ακριβώς έγινε και στην πρώτη Διαβούλευση που αφορούσε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ)

- Advertisement -

Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, είναι μια σημαντική και με αυστηρό πλαίσιο διαδικασία, που όταν τα κονδύλια είναι Κοινοτικά, είναι υποχρεωτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς μέσω αυτής θέλει να ξέρει την άποψη των τοπικών κοινωνιών για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Στην περίπτωση του ΣΔΑΜ, ο Περιφερειάρχης είχε φροντίσει, πρώτα να λήξει ο χρόνος της Διαβούλευσης και ΜΕΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η απόφαση που πάρθηκε  (15 ΑΔΙΑΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ (sic) ΣΗΜΕΙΑ για την Απολιγνιτοποίηση), ως εκπρόθεσμη, πετάχτηκε στα σκουπίδια.

Το Σχέδιο Νόμου για την Απολιγνιτοποίηση, που ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ως ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ, ήταν η τελευταία ευκαιρία για να καταθέσουμε στη Διαβούλευση, τις αντιρρήσεις μας, αφού με αυτό το Νόμο, αν ψηφισθεί ως έχει, ο τόπος μας  και οι Πολίτες θα είναι οι ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ.

Τα πάντα χαρίζονται στον ιδιώτη μεγαλομέτοχο της ιδιωτικής ΔΕΗ, η ΔΕΗ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΌΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΑΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ,  150.000 στρ μεταβιβάζονται σε μια Εταιρεία η οποία μαζί με τη ΔΕΗ θα αποφασίζει για τις χρήσεις ΓΗΣ, μεταξύ αυτών και για την διάθεση ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.

Στον Νόμο δεν προβλέπεται τίποτε για το ποιος θα αναλάβει το κόστος της Αποκατάστασης των εδαφών, το αυξημένο κόστος της Τηλεθέρμανσης στον Πολίτη, την Μετεγκατάσταση της Ακρινής, και γενικά την αναπτυξιακή στήριξη της Περιφέρειας.

Για όλα ΑΥΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ συμπληρωματικά στην Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, οι οποίες ΕΓΙΝΑΝ ΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

Ωστόσο, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τελικά στην Διαβούλευση ο Αντιπεριφερειάρχης, με εντολή του Περιφερειάρχη πέρασε ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ, η οποία έθετε ελάσσονος σημασίας ζητήματα ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ

Αυτό εκτός από ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ  ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΑΦΟΥ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ, αποτελεί και ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ τόσο του Περιφερειάρχη όσο και του Αντιπεριφερειάρχη.

Μια ύστατη ευκαιρία, για να ορθώσουμε ανάστημα ως περιοχή και να ΔΙΕΚΔΗΚΙΣΟΥΜΕ το ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ χάθηκε,  αφού Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ φροντίζει

  • να ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΨΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ στη Διαβούλευση και
  • να «ΧΑΪΔΕΥΕΙ» ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, με επαναστατικές παρόλες και κούφια λόγια.

Πάνω απ΄ όλα όμως, συστηματικά στο θέμα της Απολιγνιτοποίησης φροντίζει να εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και όχι αυτά των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας .

Για τον Συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ»

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος Επικεφαλής

 

Μοιραστείτε την είδηση