Γεμίζουν με νότες και πάλι τα ωδεία της Κοζάνης

4 Min Read

Ο Στέλιος Καραγιαννίδης, υπεύθυνος σπουδών της Music Art – Νέο Ωδείο Κοζάνης μιλά στον «Χ» για τις νέες συνθήκες λόγω πανδημίας

Του Σωκράτη Μουτίδη ([email protected])

- Advertisement -

Δέκα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος η «Music Art – Νέο Ωδείο Κοζάνης» και παρά τις δυσκολίες της πανδημίας η χρονιά ξεκίνησε ενθαρρυντικά. Οι ήδη εγγεγραμμένοι μαθητές μπήκαν με λαχτάρα στις αίθουσες και οι νέοι μαθητές δείχνουν όρεξη για δουλειά ελπίζοντας πως ο εγκλεισμός τελείωσε και δεν θα ξαναέρθει.

«Θα θέλαμε τα δεκάχρονά μας να τα γιορτάσουμε με ξεχωριστό τρόπο όμως εδώ είμαστε να ξεπεράσουμε την πανδημία και να

Ο υπεύθυνος καλλιτεχνικών σπουδών της “Music Art – Νέο Ωδείο Κοζάνης” Στέλιος Καραγιαννίδης

αναπνεύσουμε μουσικά» μας είπε ο υπεύθυνος σπουδών του ωδείου Στέλιος Καραγιαννίδης. Ο ίδιος είναι αισιόδοξος πως η χρονιά θα κυλήσει ομαλά και με χαμόγελο βλέπει ξανά τις αίθουσες των δυο κτιρίων που διαθέτει το ωδείο στην Κοζάνη, να γεμίζουν με φωνές και νότες.

Διστακτικότητα αλλά και αισιοδοξία

Οι γονείς είναι φυσικό να αντιμετωπίζουν την έναρξη της χρονιάς με διστακτικότητα αλλά η αισιοδοξία ξεχειλίζει. «Ο κόσμος έχει ανάγκη την μουσική η οποία είναι καταφύγιο ψυχής. Θεωρώ πως ξαναγεννιόμαστε με την μουσική και το βλέπω στα παιδιά που μπήκαν ξανά στις αίθουσες πόσο χαρούμενα είναι» πρόσθεσε ο κ. Καραγιαννίδης.

Κάθε χρόνο η «Music Art – Νέο Ωδείο Κοζάνης» διοργανώνει τρεις μεγάλες συναυλίες υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Καραγιάννη. Φέτος, υπάρχει πρόθεση και διάθεση για την πρώτη μεγάλη συναυλία μέχρι το τέλος της χρονιάς, ωστόσο η εξέλιξη της πανδημίας θα κρίνει την πραγματοποίηση ή όχι αυτής. «Ανυπομονούμε να μπούμε σε φυσιολογικό δρόμο ξανά γιατί εκτός από τις συναυλίες, πραγματοποιούμε και εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις και άλλες συναυλίες. Θεωρούμε πως ο καλός μουσικός δεν ασχολείται μόνο με την δική του τέχνη αλλά και με άλλες, γι’ αυτό θέλουμε οι μαθητές μας να διαμορφώνουν χαρακτήρα μέσα από τις διαφορετικές δραστηριότητες που ακολουθούν» επεσήμανε ο κ. Καραγιαννίδης.

Προσαρμογή στις συνθήκες

Η λειτουργία του ωδείου έχει εναρμονιστεί πλήρως με όσα ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο για χώρους διδασκαλίας. Όλα τα μαθήματα οργάνων εξακολουθούν να γίνονται ατομικά αλλά με την χρήση μάσκας δασκάλου και μαθητή, εκτός βέβαια από τα πνευστά. Στα ομαδικά μαθήματα τηρούνται οι αποστάσεις και οι μαθητές από έξι στην αίθουσα μειώθηκαν σε τέσσερις. Όλα τα όργανα απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση και οι χώροι αερίζονται. Επίσης τηρείται βιβλίο εισόδου εξόδου και για συμμετοχή στα μαθήματα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, rapid test για άνω των 18 ετών μαθητές και self test για τους ανήλικους.

«Δυστυχώς πλέον δεν μπορούμε να βάλουμε 30 παιδιά σε μια αίθουσα για να κάνουμε πρόβα με όλη την ορχήστρα γιατί δεν διαθέτουμε τέτοια αίθουσα. Θεωρώ πως ο Δήμος Κοζάνης πρέπει να μεριμνήσει γι’ αυτό και να διαθέσει κατόπιν συνεννόησης με όλα τα ωδεία της πόλης, την Αίθουσα Τέχνης ή άλλον μεγάλο χώρο, για μια εβδομάδα δωρεάν προκειμένου να μην χαθεί η επικοινωνία της ορχήστρας. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που όλοι πρέπει βάλουμε πλάτη για να πάμε μπροστά» επεσήμανε ο κ. Καραγιαννίδης.

Οι εγγραφές συνεχίζονται

Ο εγγραφές στο ωδείο συνεχίζονται για όλη την διάρκεια του χρόνου. Στο “Music Art – Νέο Ωδείο Κοζάνης» διδάσκονται όλα τα όργανα της ορχήστρας (βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο), πνευστά όπως φλάουτο, κλαρινέτο, τρομπέτα, σαξόφωνο, παραδοσιακό κλαρίνο. Επίσης κιθάρα, ακορντεόν, ηλεκτρική κιθάρα, ντραμς, μπουζούκι καθώς και όλα τα θεωρητικά μαθήματα και προετοιμασία των παιδιών για τα μουσικά πανεπιστήμια.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση