Γιώργος Τράγκας: Ο Μητσοτάκης έριξε στην δυστυχία την Κοζάνη εξυπηρετώντας οργανωμένα συμφέροντα

10 Min Read

Δελτίο τύπου του Κινήματος Ελεύθεροι Άνθρωποι

Μια ολόκληρη πόλη πεθαίνει από τις δόλιες και παράλογες αποφάσεις της κυβέρνησης

- Advertisement -

Κοζάνη, Σάββατο. Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Κ.ΕΛ.ΑΝ σε πόλεις και χωριά της Μακεδονίας. Η Κοζάνη είναι ο μαγικός καθρέφτης που μέσα του βλέπεις τη διαπλοκή, τα οργανωμένα συμφέροντα, την απαξίωση της ελληνικής περιφέρειας από την Αθηνοκεντρική ελίτ και το πώς τα τζάκια, πολιτικά και οικονομικά αρμέγουν την οικονομία της χώρας χωρίς να δίνουν πεντάρα τσακιστή στις ζωές των ανθρώπων. Εδώ στην Κοζάνη, ακούς απίθανες ιστορίες από κτηνοτρόφους για κολωνακιώτες-αετούς του συστήματος που πίνοντας καπουτσίνο στο «Da Capo» εισπράττουν ένα ποταμό εκατομμυρίων ευρώ από βοσκοτόπια. Εδώ, σου θυμίζουν ότι ο πατέρας Μητσοτάκης έκλεισε τρία μεγάλα εργοστάσια και ο γιός του δεσμεύθηκε να κλείσει όλες τις μονάδες της ΔΕΗ, όλα τα πεδία λιγνίτη, έως το 2023, απολύοντας χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ η φίλη του, η καγκελάριος Μέρκελ, θα βάλει λουκέτο σε παρόμοιες μονάδες το 2038. Ούτε οι εμβολιασμένοι δεν κυκλοφορούν το βράδυ στην Κοζάνη!

Ο σημερινός ένοικος του Μαξίμου μαζί με τους έγκριτους παρουσιαστές των βραδινών δελτίων ειδήσεων έχουν σπείρει άφθονο τρόμο. Οι Kοζανίτες ακούνε, ότι και οι εμβολιασμένοι μεταφέρουν τον ιό, νοσούν και πεθαίνουν, με αποτέλεσμα τα έσοδα της εστίασης και του εμπορίου να έχουν πέσει 50% το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Λένε, ότι ο Μητσοτάκης θα πάει αυτή την εβδομάδα στην πόλη. Έχω την αίσθηση ότι αν περάσει για μια-δύο ώρες δεν θα ακούσει τίποτα, πολιορκημένος από μεγάλο αριθμό αστυνομικών. Όλοι μιλάνε για παρανοϊκά μέτρα. Κάποιος μπορεί να μείνει με rapid test σε ένα ξενοδοχείο, αλλά δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτό ένας φίλος του που θέλει να πιει καφέ έχοντας αρνητικό τεστ. Γελάνε και κλαίνε οι πάντες. Ο σερβιτόρος που δούλεψε με rapid, σχολάει αλλά δεν μπορεί να ξαναμπεί μέσα στο κατάστημα για να πιει ένα ούζο με την φίλη του. Τρέλα και φτώχεια.

Εδώ ο αέρας τα βράδια σου ψιθυρίζει τις δουλειές του Σάκη Ρουβά με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες (ΚΗΕΦΕΡ). Κατεβαίνοντας τους στενούς κατηφορικούς δρόμους μαθαίνεις ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κέρδισαν πολλά και θα βγάλουν περισσότερα, από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που υπάρχουν στην περιοχή. Όλοι δείχνουν τον Μητσοτάκη και υποστηρίζουν ότι εκπροσωπεί οργανωμένα συμφέροντα. Ποιους να πρωτοδεί ο Μητσοτάκης και ποια προβλήματα να θεραπεύσει, αφού οι κολλητοί του, οι συναλλασσόμενοι μαζί του, η κυβέρνηση του, είναι μπερδεμένοι σε δουλειές από τις οποίες βγάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια.

‘Ήρθαν και με βρήκαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Το ζωικό κεφάλαιο της δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ μεγάλο.  Μου είπαν ότι τα περισσότερα χρήματα από τις επιδοτήσεις, κάπου 800 εκατομμύρια, το 1/3 των 2,2 δις που δίνει ετησίως η ευρωπαϊκή ένωση, τα καταβροχθίζουν «κτηνοτρόφοι» που μένουν στην Εκάλη και το μεσημέρι περνάνε από το «Da Capo» για καπουτσίνο!

Μου φάνηκε εξωφρενικό και θέλησα να μάθω περισσότερα, τότε άκουσα τον κωδικό «βοσκοτόπια-Καλογρίτσας», δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο. Υπάρχει όπως μου είπαν, ένα κύκλωμα μέσα και γύρω από το υπουργείο Ανάπτυξης που κατορθώνει να δηλώνει χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπια. Έξυπνη κομπίνα. Βρίσκεις μια πύλη σε αγροτικό συνεταιρισμό, μπαίνεις στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου και δηλώνεις ότι νοίκιασες από κάποιον χίλια στρέμματα. Κανείς δεν ψάχνει. Αν είσαι φαταούλας όπως αυτοί στο «Da Capo» δηλώνεις 3 ή 5 χιλιάδες στρέμματα. Το ενοίκιο ανά στρέμμα είναι 0,1 του ευρώ, η επιδότηση που έρχεται στο Κολωνάκι ή στην Εκάλη, ετησίως, είναι 20 και κάτι ευρώ ανά στρέμμα και 10 ευρώ για «πρασίνισμα»! Αν μάλιστα βάλεις και αγριελιές τότε τα λεφτά είναι…πολλά Άρη! Αυτό γίνεται με την ανοχή του υπουργείου και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι κτηνοτρόφοι μου είπαν ότι πήραν φωτιά το 2015 με μια νομοθετική ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι οικογένειες, όπως μου είπαν της Εκάλης δεν βόσκουν γελάδια ούτε έχουν ρόζους στα χέρια. Είναι όμως ειδήμονες στο Google, εντοπίζουν τις δημόσιες εκτάσεις που δεσμεύουν και φυσικά έχουν ανθρώπους σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και στο υπουργείο. Η ιστορία αυτή θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.

Τώρα αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα, όπως η ανατίμηση των ζωοτροφών, η κατανομή του αγροτικού πετρελαίου, τα τιμολόγια «φωτιά» του ρεύματος και φυσικά η αδιαφορία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που όπως λένε, θεωρεί ότι αυτοί «μυρίζουν κοπριά».

Οι Βουλευτές και τα στελέχη των κομμάτων της Βουλής είναι άφαντα στην Μακεδονία. Ο πληθυσμός έχει να τους δει πολύ καιρό. Μόλις πάρουν την ψήφο του λαού εξαφανίζονται, είτε είναι δεξιοί είτε είναι αριστεροί.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πολύ σικ και δείχνει να μην θέλει να ασχοληθεί με τα προβλήματά τους. Έτσι τουλάχιστον μου είπαν, τα μέλη των κτηνοτροφικών και αγροτικών συλλόγων Δυτικής Μακεδονίας που με συνάντησαν στο ξενοδοχείο «ΕLENA» της Κοζάνης, ο πρόεδρος κύριος Χαράλαμπος Τοπαλίδης, ο Αντιπρόεδρος κύριος Χαράλαμπος Τσανίδης και η κυρία Διαμάντω Κρητικού.

Όπως μου είπαν οι έμποροι στην Κοζάνη, η παρέα του κυρίου Μητσοτάκη ενδεχομένως πιστεύει ότι έχουν υποστεί όλοι λοβοτομή και δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Θεωρούν μάλιστα ότι τα πανελλαδικά κανάλια πιστεύουν ότι όλοι στην Περιφέρεια βλέπουν τα δελτία ειδήσεων και δεν αντιλαμβάνονται την λογοκρισία ή την προσπάθεια των επωνύμων παρουσιαστών να πουλήσουν φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες. Στο πρώτο lockdown έγινε διαμαρτυρία με αυτοκινητοπομπή δυόμιση χιλιάδων αυτοκίνητων και μετέδωσε μερικές σκηνές μόνο το OPEN. Έμποροι και εστιάτορες μου ανέφεραν, ότι είναι πραγματικά αξιοσημείωτη η μανία της οικογένειας Μητσοτάκη εναντίον της Κοζάνης. Ο πατέρας του είχε κλείσει εκεί 3 εργοστάσια (ΑΖΩΤΟ, ΑΙΒΑΛ και ΛΙΠΤΟΛ).

Ο πρόεδρος της εστίασης κύριος Αλέκος Βουτύρης και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου κύριος Αθανάσιος Δραγατσίκας μου είπαν, ότι ο κόσμος όχι μόνο φοβάται να πάει να ψωνίσει (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) αλλά δεν βγαίνει πλέον ούτε το βράδυ να πάει σε μια ταβέρνα. Ακόμη και εκείνοι που έχουν κάνει δεύτερη και τρίτη δόση του εμβολίου.

Στην εστίαση τα πάντα έχουν ανέβει. Καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο και προπάνιο. Οι δε έμποροι, είναι υποχρεωμένοι πλέον να πληρώνουν μεταφορικά αντί για 2 ευρώ το πάπλωμα, 15! Δηλαδή, η τιμή μεταφοράς ενός κοντέινερ έχει αγγίξει τα σύννεφα.

Επόμενο ραντεβού στην Κοζάνη, οι άνθρωποι που τα τελευταία 70 χρόνια ηλεκτροδότησαν και το τελευταίο χωριό της χώρας. Ο εκπρόσωπος των γερμανικών συμφερόντων στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός, δεσμεύθηκε ότι το 2023 θα γυρίσουμε συνολικά στην καθαρή πράσινη ενέργεια.  Από λιγνίτη η τιμή της κιλοβατώρας ήταν στα 70 ευρώ και τώρα έχει φτάσει 325 ευρώ! Ο καημός του Μητσοτάκη για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά έσπρωξε ήδη στην ανεργία 4.000 κοζανίτες. Όπως μου είπαν, συνολικά θα χαθούν 25.000 θέσεις εργασίας. Είναι σίγουρο ότι οι φίλοι του κυρίου Μητσοτάκη θα κερδίσουν πάλι εκατομμύρια (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α).

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες και στα λιγνιτικά πεδία, ζητάνε από την κυβέρνηση η μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια να γίνει εντός 15ετίας. Αφού και η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν θέσει χρονικό ορίζοντα το 2038 και βάλε. Οι εργαζόμενοι ζητάνε να παραμείνουν τουλάχιστον οι 3 μονάδες Αγίου Δημητρίου, η Πτολεμαΐδα 5 που δεν έχει παραδοθεί ακόμα και ο ΑΗΣ Μελίτης. Απορρίπτουν τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει ο κύριος Μητσοτάκης (2022-2023).

Όπως μου είπαν η χώρα θα περάσει δύσκολες καταστάσεις μέχρι να βρεθεί τρόπος να αποθηκευτεί η ενέργεια που απαιτείται. Για να υπάρχει ασφάλεια. Όλοι όσοι με συνάντησαν στο εργατικό κέντρο Κοζάνης μου είπαν ότι χρειάζονται 15 έτη για την μετάβαση από τον λιγνίτη στο φυσικό αέριο ή άλλες μορφές καυσίμων.

Εντύπωση προκαλεί, όπως τόνισαν, το γεγονός ότι δόθηκε 1,5 δις για την μονάδα στον Μελίτη και 250 εκατομμύρια για να μετακομίσει το χωριό και θέλουν να την κλείσουνε! Εδώ κάτι βρομάει πάρα πολύ. Όπως επεσήμαναν, η απολιγνιτοποίηση είναι παγκόσμιο παιχνίδι που εξυπηρετεί τους παραγωγούς φυσικού αερίου. Λεπτομέρεια, η ΕΛΜΕ κατέγραψε 30% λιγότερες εγγραφές στα σχολεία της περιοχής εξαιτίας της απομάκρυνσης χιλιάδων οικογενειών που έχασαν το εισόδημά τους. Το ποσοστό ανεργίας στην Κοζάνη είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή νομισματική Ένωση.

Ο κύριος Μητσοτάκης για ορισμένους είναι μέσα στο παιχνίδι και εκπροσωπεί αυτά τα συμφέροντα.

Μοιραστείτε την είδηση