Η ανάλυση των βάσεων από τον Ηλία Μιχαηλίδη, Πρόεδρο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Δυτικής Μακεδονίας- «Η ελεύθερη πρόσβαση είναι σχεδόν πραγματικότητα»

2 Min Read

«Με την ανακοίνωση των βάσεων είναι φανερό πως στην ουσία έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τους υποψηφίους να διαγωνίζονται κυρίως για θέσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις «περιζήτητες» σχολές».  Αυτό δήλωσε στο «Χ» ο Ηλίας Μιχαηλίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Δυτικής Μακεδονίας και Ειδ. Γραμματέα της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που είχαν ως χαρακτηριστικό και την εντυπωσιακά μεγάλη πτώση στα περιφερειακά τμήματα. Αναλύοντας τις βάσεις ανά πεδίο ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε:

1ο Πεδίο: Μικρή αύξηση στις περιζήτητες σχολές όπως η Νομική, μεγάλη πτώση στης μικρότερης ζήτησης όπως οι Φιλολογίες.

- Advertisement -

2ο Πεδίο: Μεγάλη πτώση στο σύνολο των σχολών, οι θέσεις ήταν περισσότερες από τους υποψηφίους. Ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό είναι ότι οι μαθητές «φοβούνται» -αδίκως όπως προκύπτει- τα «δύσκολα» μαθήματα όπως Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά.

3ο  Πεδίο: Πτώση ακόμη και στις Ιατρικές σχολές. Για πρώτη φορά έχουμε Ιατρική με βάση 17.400.

4ο Πεδίο: Άνοδος των βάσεων των περιζήτητων σχολών, γεγονός που οφείλεται στα «εύκολα» μαθήματα του πεδίου αυτού που είναι η Οικονομία και η Πληροφορική.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη οι βάσεις εκτός από των άλλων επηρεάστηκαν και από το νέο σύστημα μεταγραφών και από την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας.

Ο κ. Μιχαηλίδης κατέληξε πως «τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψηφίων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, θα πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα το κατά πόσο αυτοί οι νέοι φοιτητές θα έχουν τις γνώσεις ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Η προετοιμασία των υποψηφίων πρέπει να ξεκινά από την αρχή του Λυκείου και θεωρούμε πως γονείς και μαθητές θα πρέπει για την σωστή τους προετοιμασία να απευθύνονται σε οργανωμένες και νόμιμες εκπαιδευτικές δομές, με υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικές υπηρεσίες από επαγγελματίες του χώρου».

 

Μοιραστείτε την είδηση