Η Δημοτική Κίνηση αντιτίθεται στην νέα παραχώρηση δημοτικής γης για φωτοβολταϊκά

2 Min Read

Με αφορμή το αίτημα εταιρίας για την παραχώρηση ακόμη 300 στρεμμάτων δημοτικής έκτασης  στην ΤΚ Σιδερών που πρόκειται να συζητηθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, αντιπροσωπεία της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» πραγματοποίησε την Κυριακή 21-11-21 επίσκεψη στην ΤΚ Σιδερών η οποία περιλάμβανε περιήγηση στις δημοτικές εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων καθώς και σε ήδη κατασκευασμένα φωτοβολταϊκά πάρκα στην κτηματική περιοχή των ΤΚ Σιδερών αλλά και συζήτηση με κατοίκους του χωριού.

Εκεί διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα φωτοβολταϊκά, με τις παραχωρούμενες εκτάσεις να εκτείνονται παντού αγγίζοντας σχεδόν τα σπίτια του χωριού αλλά και περιλαμβάνοντας δάση, φυσικές μικρές λίμνες, βοσκοτόπια, σημεία εγκατάστασης μελισσίων, καταφύγια άγριας πανίδας και χώρους πολύτιμης τοπικής χλωρίδας. Διαπιστώθηκε επίσης η έντονη αντίθεση αλλά και απόγνωση των κατοίκων του χωριού που νιώθουν ανήμποροι να αντιδράσουν μπροστά στην καταστροφή που βλέπουν να έρχεται. Το υπόμνημα που συντάχθηκε από τους ίδιους και συγκέντρωσε 250 υπογραφές, παρά το γεγονός ότι κατατέθηκε σε όλους τους υπεύθυνους φορείς, φαίνεται να μην λαμβάνεται καθόλου υπόψη.

- Advertisement -

Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» παραμένει σταθερή στις θέσεις της σχετικά με την άμετρη παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ότι μέχρι να θεσπιστεί νέος χωροταξικός σχεδιασμός στον οποίο θα προβλέπονται και οι θέσεις εγκατάστασης ΑΠΕ καθώς και μελέτη φέρουσας ικανότητας ΑΠΕ για το σύνολο του Δήμου Κοζάνης δεν θα συναινέσει στην παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και θα γνωμοδοτεί αρνητικά για τη χρήση δημόσιων εκτάσεων. Απευθύνει δε ανοιχτή έκκληση στην Δημοτική Αρχή να σταματήσει την αδιέξοδη και μοναχική τακτική που έχει επιλέξει, να αφουγκραστεί την έκδηλη ανησυχία των τοπικών κοινωνιών και να βάλει ένα όριο έως ότου αυτό θεσμοθετηθεί κεντρικά.

Κοζάνη 22/11/2021

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

Μοιραστείτε την είδηση