Ήταν δέκα (Δέκα μικροί νέγροι)

1 Min Read

Πολιτική ορθότητα είναι το να μην υιοθετεί κάποιος λόγους ή συμπεριφορές που μπορεί να προσβάλλουν τους άλλους. Στην υπερβολή της, βέβαια, η πολιτική ορθότητα μπορεί να είναι προβληματική, ενώ κατ’ άλλους αποτελεί έναν μεταμοντέρνο φασισμό.
Πρόσφατο παράδειγμα, η απόφαση του δισεγγονού της Άγκαθα Κρίστι το μυθιστόρημα «Δέκα μικροί νέγροι» να τιτλοφορείται στο εξής «Ήταν δέκα». Είχε προηγηθεί πριν μερικά χρόνια η απόφαση εκδότη στη Γερμανία να αφαιρέσει τη λέξη «νέγρος» από την εκσυγχρονισμένη έκδοση ενός κλασικού βιβλίου της γερμανικής παιδικής λογοτεχνίας και άλλα τόσα. Σε κάθε τέτοια περίπτωση ξεσπά διαμάχη μεταξύ όσων υποστηρίζουν ότι τα έργα πρέπει να γίνονται αποδεκτά στη μορφή που δημιουργήθηκαν και εκείνων που λένε ότι εφόσον ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά χρησιμοποιεί ρατσιστικό λεξιλόγιο, αυτό πρέπει να απαλειφθεί.
Στην πράξη, βέβαια, η πολιτική ορθότητα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα μόνο σε μια κοινωνία που αντιλαμβάνεται επί της ουσίας τα προβλήματα και δεν προσπαθεί να «σουλουπώσει» μόνο επιφανειακά τα κακώς κείμενα. Και μάλλον ακόμα ως κοινωνία δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο, αφού καθημερινά μέσα από το δημόσιο λόγο ολόκληρες κοινωνικές ομάδες μετατρέπονται σε στόχο, χωρίς λόγο. Οι δέκα μικροί νέγροι μας μάραναν…

Μοιραστείτε την είδηση