ΚΚΕ vs Πρασίνων για τη μετάβαση της περιοχής

4 Min Read

Τη δική του απάντηση σε όσα δήλωσαν οι “Πράσινοι” στη  συνέντευξη τύπου για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας, έδωσε το ΚΚΕ μέσω του Ριζοσπάστη.

Αναλυτικά εκεί αναφέρθηκε:

- Advertisement -

“Την «Πρόταση Διαλόγου προς την τοπική κοινωνία» παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το νέο κόμμα των «Πρασίνων», για τη «Συμμετοχική Πράσινη Μετάβαση» της Δυτικής Μακεδονίας. Τι προτείνει στον λαό της περιοχής, που χτυπιέται ήδη βάναυσα από την «απολιγνιτοποίηση»; Να «συζητήσει» το πώς ο ίδιος θα συμμετάσχει στη σφαγή των δικαιωμάτων του, του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας, που συνεπάγεται ο σχεδιασμός της «πράσινης μετάβασης» για τα κέρδη του κεφαλαίου, με «τυράκι» κάποια ψίχουλα ως «ανταποδοτικά». Από τις προτάσεις ξεχωρίζει ένας από τους διακαείς πόθους του κεφαλαίου, η δημιουργία «ζώνης κινήτρων στους λιγνιτικούς δήμους, με ευνοϊκότερο φορολογικό και θεσμικό καθεστώς» για τις «πράσινες επενδύσεις». Εξτρα προνόμια δηλαδή για τους επενδυτές, που επεκτείνονται στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς, με τους εργαζόμενους και τον λαό να πληρώνουν ξανά τον λογαριασμό.

Προτείνουν ακόμα την «εκτεταμένη προώθηση ενεργειακών κοινοτήτων», που άλλωστε στηρίζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, τη δωρεάν μετοχοποίηση των φωτοβολταϊκών που θα εγκατασταθούν στα πρώην ορυχεία κατά 5% – 10% «προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», όπως και «κίνητρα και υποστήριξη για επένδυση/συμμετοχή και στους μέχρι τώρα εργαζόμενους του λιγνίτη». Ολες αυτές οι προτάσεις έχουν στόχο να καταστήσουν εργαζόμενους και ανέργους «συμμέτοχους» στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κομμάτων του στην περιοχή, σπέρνοντας αυταπάτες ότι έχουν κι αυτοί να λαμβάνουν μερτικό από τα «οφέλη» της πράσινης ανάπτυξης, την ώρα που η ανεργία στην περιοχή θα μεγαλώνει, το ρεύμα θα ακριβαίνει και όσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, θα είναι χειρότερες και κακοπληρωμένες. Οι ντελάληδες των «πράσινων» κερδών για τα μονοπώλια δουλεύουν υπερωρίες στη Δυτ. Μακεδονία και πρέπει ο λαός να έχει τα μάτια του ανοιχτά”.

Η απάντηση των Πρασίνων

Λίγο αργότερα ήταν οι Πράσινοι που απάντησαν ως εξής:

Οι Πράσινοι ευχαριστούμε την ΠΕ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ που ανταποκρίθηκε στην Πρόταση Διαλόγου για συμμετοχική Πράσινη Μετάβαση, με βιώσιμη ευημερία για όλες και όλους καταθέτοντας τη δική της άποψη.

.

Στις προτάσεις μας περιέχονται και απαντήσεις σε ορισμένες ανησυχίες του ΚΚΕ:

  • Προστασία της εργασίας, με αποκλεισμό «κινήτρων» που συμπιέζουν μισθούς ή υποβαθμίζουν εργασιακά δικαιώματα.
  • Μετατροπή και επαναλειτουργία λιγνιτικών σταθμών ως μονάδων θερμικής αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, με διατήρηση θέσεων εργασίας.
  • Επενδύσεις Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως συνεταιρισμοί και συνεργατική μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
  • Μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις θα πρέπει να απορροφήσουν τον κύριο κορμό των κονδυλίων της Δίκαιης Μετάβασης.

Κατά τα άλλα:

  • Από όλη την Ευρώπη, το ακριβότερο ρεύμα το έχει η Πολωνία, όπου η ακροδεξιά κυβέρνηση επιμένει στον λιγνίτη και τον άνθρακα.
  • Ακόμη και στις «καλές» εποχές του λιγνίτη, η Δυτική Μακεδονία ερχόταν δυστυχώς πρώτη σε ανεργία από όλες τις ελληνικές περιφέρειας. Οι δύο ταχύτητες στους εργαζομένους του λιγνίτη, αποτελούν κοινό μυστικό.
  • Η πρόταση για Πράσινη Μετάβαση έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως στο αέριο και στην καύση απορριμμάτων.
  • Το αν οι νέες θέσεις εργασίας που προτείνουμε θα είναι «χειρότερες και πιο κακοπληρωμένες» από αυτές των υπεργολάβων της ΔΕΗ, σηκώνει αρκετή συζήτηση.
  • Στις προγραμματικές θέσεις των Πράσινων τονίζεται ότι «βιώσιμη ευημερία σημαίνει ότι ανθρώπινες συνθήκες ζωής δικαιούνται όλοι και όλες, ανεξάρτητα από αγοραστική δύναμη. Τη θετικότερη σχέση με το φυσικό περιβάλλον έχουν κυρίως κοινωνίες με περιορισμένες ανισότητες και ισχυρή κοινωνική συνοχή.

Συμφωνούμε λοιπόν με το ΚΚΕ ότι «ο λαός πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά», αλλά θεωρούμε σημαντικό να σχεδιάζει και το μέλλον του. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η κλιματική κρίση δεν οδηγεί ΟΥΤΕ στον σοσιαλισμό.

 

Μοιραστείτε την είδηση