Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Δήμο Κοζάνης

4 Min Read

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων 

- Advertisement -

Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Δήμο Κοζάνης

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που υλοποιείται από τους δήμους, λειτουργεί για 20 περίπου χρόνια με στόχο την εξυπηρέτηση αναγκών ηλικιωμένων ανθρώπων και ατόμων με αναπηρίες.

Στις συνθήκες της πανδημίας οι εργαζόμενοι του προγράμματος κλήθηκαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες πολύ μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων, αφού πέρα από τους ηλικιωμένους προστέθηκαν και όλες οι ευπαθείς ομάδες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Πιο συγκεκριμένα στο πρόγραμμα και στην κοινωφελή επιχείρηση του δήμου Κοζάνης στο πρόγραμμα και στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας, δεν περιλαμβάνονται ειδικότητες όπως του ιατρού, φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ψυχολόγων και οδηγών, βασικές για να λειτουργήσει η υπηρεσία ολοκληρωμένα. Περιλαμβάνονται μόνο οι ειδικότητες της κοινωνικής λειτουργού, νοσηλευτή και βοηθητικού προσωπικού

Ο αριθμός δε των ανθρώπων που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του προγράμματος διπλασιάστηκε καθώς σε αυτό προστέθηκαν και άλλοι άνθρωποι που λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή που είναι σε εξέλιξη και των συνεπειών τους (κλείσιμο περιφερειακών ιατρείων, απολύσεις, μετανάστευση παιδιών που άφησαν πίσω ηλικιωμένους γονείς κλπ) χρειάστηκαν και χρειάζονται βοήθεια. Επιπλέον οι συνθήκες της πανδημίας δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Αυτή η μεγάλη αύξηση του έργου, επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση και το δήμο, προσωρινά, είτε με μεταφορά εργαζομένων από άλλες υπηρεσίες που στη διάρκεια της πανδημίας έκλεισαν ή καλύπτονται με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ή μένουν αρκετό διάστημα οι ωφελούμενοι χωρίς τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη δομή της Δημοτικής Ενότητας Αιανής το πρόγραμμα ξεκίνησε με 4 θέσεις προσωπικού (κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτής και δυο Οικογενειακοί Βοηθοί) και σήμερα συνεχίζει με(1) μία κοινωνική λειτουργό και (1) μία νοσηλεύτρια ενώ οι θέσεις των οικογενειακών βοηθών εδώ και 4 με 5 χρόνια καλύπτονται περιστασιακά (πχ κοινωφελής εργασία). Επιπλέον την εργασία του οδηγού, που απλώνεται σε επτά οικισμούς, την καλύπτουν με ειδική άδεια η κοινωνική λειτουργός ή η νοσηλεύτρια με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα με τις ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν προβλήματα σε τεχνικά μέσα και αναλώσιμα υλικά (παλιός στόλος οχημάτων, νοσηλευτικά αναλώσιμα, ατομικά μέσα προστασίας κλπ)

Και δεν φτάνει μόνο αυτό οι εργαζόμενοι σήμερα στο πρόγραμμα έχουν συμπληρώσει 17-18 χρόνια δουλειάς σε μια διαρκή κατάσταση εργασιακής ομηρίας και εντατικοποίησης της εργασίας αφού όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά διατήρησαν το καθεστώς απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η ομηρία τους συνεχίζεται και μετά την προκήρυξη 4Κ /2020, διαγωνισμός, που έγινε κάτω από την πίεση των αγώνων των εργαζομένων. Όμως αυτός όχι μόνο αποκλείει εργαζόμενους του προγράμματος αντί να μονιμοποιήσει όλους τους υπηρετούντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δεν περιλαμβάνει, ούτε υπολογίζει τα κενά που στην πορεία του προγράμματος δημιουργήθηκαν καθώς και όλες τις αναγκαίες ειδικότητες, που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνησή ώστε να:

  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα υπάρχοντα κενά με μόνιμο προσωπικό;
  • Να τροποποιηθεί το οργανόγραμμα της υπηρεσίας “Βοήθεια στο Σπίτι” και στο Δήμο Κοζάνης, ώστε να διευρυνθεί και να συμπληρωθεί με τις ειδικότητες του ιατρού, φυσιοθεραπευτών / εργοθεραπευτών, ψυχολόγων και οδηγών;
  • Να ενταχθούν όλες οι ειδικότητες του «Βοήθεια στο Σπίτι» στο καθεστώς των ΒΑΕ και να είναι δικαιούχοι του ανθυγιεινού επιδόματος;
  • Να εξασφαλιστεί η επαρκής και έγκαιρη κρατική χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Μοιραστείτε την είδηση