Η Ελλάδα και η Ουγγαρία είναι οι δύο χώρες του δείγματος του φετινού Digital News Report του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έχουν το θλιβερό προνόμιο να καταγράφουν τα πιο χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης στις ειδήσεις και κατ’ επέκταση στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.
23% είναι το ποσοστό αυτό, κάτι που σημαίνει ότι μόνο δύο στους δέκα εμπιστεύονται τις ειδήσεις. Και ποιους εμπιστεύεται το κοινό, είναι το επόμενο ερώτημα; Μάλλον, μόνο τα σόσιαλ και την οικογένειά του, όπως καταγράφτηκε σε προηγούμενες έρευνες (βλ. ΔιαΝέοσις), αφού δεν εμπιστεύεται ούτε τους βασικούς θεσμούς, όπως κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα, δικαιοσύνη.
Στο προβληματικό αυτό σκηνικό, τα τοπικά μέσα είναι αυτά που στέκονται όρθια για μια ακόμα χρονιά, διατηρώντας τους δεσμούς με την τοπική κοινωνία και αποδεικνύοντας ότι έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά η σχέση τους τόσο με τις τοπικές κοινότητες, όσο και με το δημόσιο συμφέρον.
Ασφαλώς, ούτε στις δάφνες μας πρέπει να επαναπαυτούμε, ούτε να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι δεδομένο και θα συνεχίσει έτσι για πάντα. Είναι, όμως, μια αναγνώριση της σημασίας που έχει ο τοπικός τύπος και της σύνδεσής του με τις ζωές των ανθρώπων.