Μακάρι να επικρατήσει κοινός νους

3 Min Read

Το 2022 μας αποχαιρετά με απανωτές συσκέψεις, τόσο των “αρμοδίων” κυβερνητικών στελεχών, όσο και των “ειδικών”, δηλαδή των επιφορτισμένων με την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης επιστημόνων. Και εμείς περιμένουμε με αγωνία να δούμε “που θα κάτσει η μπίλια”. Ποιο θα ειναι το μείγμα των μέτρων που θα εισηγηθούν οι επιστήμονες και πια, τελικώς, θα υιοθετήσουν οι πολιτικοί. Ελπίζω να μη συμβαίνει απλώς αυτό το οποίο με μια, άκρως δηκτική στην ειρωνεία της, φράση, είχε περιγράψει ως μια από τις νοσηρότητες του δημοσίου βίου μας ο αείμνηστος Γεώργιος Καρτάλης, ένας από τους πιο ικανούς μεταπολεμικούς υπουργούς Οικονομικών: «Όταν οι Έλληνες δεν σκέπτονται, συσκέπτονται».

Ελπίζω να υπάρξει, σε όλες αυτές τις συσκέψεις, ένα στοιχείο το οποίο, δυστυχώς, δεν απαντάται και τόσο συχνώς στην όλη λειτουργία του δημοσίου βίου μας, ιδίως δε του πολιτικού μας εποικοδομήματος, ασχέτως “χρώματος”, των εκάστοτε κυβερνώντων: Ο κοινός νους. Ώστε να μετρηθούν ορθώς τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής. Να δοθεί προτεραιότητα σε επιλογές που μπορεί να μην είναι απολύτως ευχάριστες σε όλους, αλλά ειναι χρήσιμες και αναγκαίες για την προστασία των πολιτών, χωρίς να θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την περαιτέρω λειτουργία της οικονομίας.

- Advertisement -

Λέτε, για παράδειγμα, να καταρρεύσει η εθνική οικονομία, να τεθεί σε κίνδυνο η υπόσταση μας ως έθνους, αν για μερικές εβδομάδες περιορισθεί το δικαίωμα στο μεταμεσονύκτιο ξεφάντωμα; Αν οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας κλείνουν, για όλους, στις δώδεκα τα μεσάνυκτα;

Αιώνες τώρα οι βορειότεροι ημών λαοί της Ευρώπης (και όχι μόνο) έχουν ….επιζήσει παρά το γεγονός ότι τρώνε το βραδινό τους πολύ ενωρίτερα από εμάς και πάνε για ύπνο επίσης πολύ ενωρίτερα από εμάς. Δεν λέω βεβαίως να τους αντιγράψουμε στο διηνεκές. Άλλο κλίμα έχουμε εμείς και άλλη ψυχολογία έχουμε διαμορφώσει. Αλλά τι θα πάθουμε αν τους μιμηθούμε για μερικές εβδομάδες, ώστε να περάσει ο μεγάλος κίνδυνος από την νέα έκρηξη της πανδημίας; Θα …χαθεί το ρωμαίικο αν τα μπαράκια, τα μεζεδοπωλεία και τα “κέντρα διασκεδάσεως”, για ένα, κρίσιμο τρίμηνο, κλείνουν τα μεσάνυχτα; Αλλά και αν, κατά τις ώρες λειτουργίας τους, τηρούν με αυστηρότητα τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του ιού;

Μην παρασύρεσθε από την εύκολη καταστροφολογία εκπρόσωπων του κλάδου. Είναι μαθημένοι σε αυτό. Κανείς δεν θα χαθεί αν κλείνουν ενωρίτερα.

Μοιραστείτε την είδηση