Μακρύς ο «μαύρος» κατάλογος της πανδημίας- 357 άνθρωποι χάθηκαν στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας

4 Min Read

Τον μακρύ «μαύρο» κατάλογο της πανδημίας με τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δύο χρόνια στη χώρα, έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί, έως τις 16 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα χάθηκαν 21.325 ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία. Το αρνητικό ρεκόρ κατέχει το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με 1.023 ανθρώπους να καταλήγουν στην Εντατική και τους κοινούς θαλάμους νοσηλείας Covid.

- Advertisement -

Σε ό,τι αφορά στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, αυτή στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων και τα νοσοκομεία της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και της Καστοριάς, καταγράφτηκαν 4.168 θάνατοι από κορωνοϊό.

Στα νοσοκομεία της περιοχής μας οι αριθμοί έχουν ως εξής: στο Μαμάτσειο 145, ενώ στο Μποδοσάκειο 212 και στην Καστοριά 55. 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ένα ποσοστό ασθενών, σχεδόν το 75%, χάθηκε εκτός ΜΕΘ, ενώ όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι «υπάρχουν νοσοκομεία όπως το νοσοκομείο Νίκαιας, όπου χάθηκαν πολλοί ασθενείς χωρίς να διαθέτουν ούτε μια κλίνη ΜΕΘ Covid».

Μαγιορκίνης: “Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στους άνω των 60”

Το φαινόμενο της αυξημένης θνητότητας είναι πολυπαραγοντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας είναι και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών, στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών, όπως τόνισε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με άλλα κράτη στην ΕΕ στα οποία υπάρχουν επίσης χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά αλλά όχι αυξημένα ποσοστά θανάτων, ο Καθηγητής είπε πως είναι καθοριστικής σημασίας η ηλικιακή ομάδα των ανθρώπων που είναι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα:

“Η εμβολιαστική κάλυψη είναι ο ισχυρότερος λόγος για τους θανάτους, εάν δεν είναι το 90%. Ο πιο ισχυρός προβλεπτικός δείκτης των θανάτων σε όλες τις χώρες αυτή τη στιγμή είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων στους άνω των 60 ετών. Και είναι και πλήρως προβλέψιμο, δηλαδή μπορείς να δεις ότι όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι”, σημείωσε.

Γκάγκα: “Ανεμβολίαστοι, με υποκείμενα νοσήματα οι ασθενείς που καταλήγουν στις ΜΕΘ”

Στην τοποθέτησή της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως οι θάνατοι στη Μονάδα (ΜΕΘ) είναι θάνατοι ανεμβολίαστων, ή συχνά θάνατοι ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, ή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα:

“Κάποιοι συνάνθρωποί μας είναι μεγάλοι σε ηλικία, έχουν νοσήματα, είναι φυσικό να υπάρξουν θάνατοι. Άρα, δεν νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίζει αυτό. Γενικά, οι θάνατοι στη Μονάδα και οι θάνατοι που βλέπουμε, το επαναλαμβάνω, είναι θάνατοι ανεμβολίαστων, θάνατοι ανθρώπων πολύ συχνά μεγάλης ηλικίας. Είπαμε ότι πολύ ευάλωτοι είναι επίσης οι παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία είναι μια σημαντική αιτία θανάτου”, υπογράμμισε με έμφαση η κα. Γκάγκα.

Παπαευαγγέλου: “Προσέρχονται αργά οι ασθενείς στο νοσοκομείο”

Άλλος ακόμη σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας στην αυξημένη θνητότητα είναι και η καθυστερημένη προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, συχνά παρακινούνται να μην αναζητήσουν ιατρική βοήθεια από άτομα του περιβάλλοντός τους, αρνητές του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο νοσοκομείο όταν η κατάστασή τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

“Μας απασχολεί πολύ αυτό που βλέπουμε ότι πολλοί συνάνθρωποί μας προσέρχονται πολύ αργά στο νοσοκομείο, διασωληνώνονται στα εξωτερικά ιατρεία. Συνέχεια το ακούμε αυτό”, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

“Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να περάσει το μήνυμα ότι ο κορωνοϊός και η μετάλλαξη «Όμικρον» δεν είναι απλό κρυολόγημα. Θα πρέπει όταν ξέρουμε ότι νοσούμε να είμαστε σε επαφή πάντα με έναν γιατρό. Δεν θέλουμε ο κόσμος να παίρνει φάρμακα στο σπίτι. Γιατί αυτό τον κάνει λίγο να καθησυχάζει ότι έχει τον έλεγχο. Θα πρέπει να είναι σε επαφή με γιατρό και να ακολουθεί τις οδηγίες και να μην παραβλέπει να πάει στο νοσοκομείο νωρίς”, κατέληξε η ίδια.

 

Μοιραστείτε την είδηση