«Πνίγονται» στους ρύπους Σέρβια και Βελβεντό από την καύση ξυλοκάρβουνου Έκκληση από τον Δήμαρχο Βελβεντού προς τους πολίτες να μην περάσει τον ίδιο «θανατηφόρο» χειμώνα η περιοχή

5 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη

Τις βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού από την εισπνοή των παραγώγων της καύσης ξυλοκάρβουνου, έρχεται να υπενθυμίσει ο Δήμος Βελβεντού σε μια περίοδο που ξεκινά ο ενεργειακός σχεδιασμός των νοικοκυριών σε περιοχές εκτός Κοζάνης και Πτολεμαΐδας λόγω της μη χρήσης τηλεθέρμανσης. Κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες και ειδικά όταν υπάρχει το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, οι περιοχές Σερβίων και Βελβεντού πνίγονται στους ρύπους που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση ξυλίτη – ξυλοκάρβουνου που προμηθεύονται από το γειτονικό ορυχείο της περιοχής.

- Advertisement -

«Έχουμε εντοπίσει ανθρώπους που προμηθεύονται ξυλοκάρβουνο γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο ή για πέλετ. Πρόκειται για πολύ φθηνή καύσιμη ύλη όμως απίστευτα βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εμείς σε συνεργασία με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας πραγματοποιήσαμε μια ημερίδα για να ακούσει ο κόσμος τις επιπτώσεις στην υγεία της καύσης του ξυλοκάρβουνου Ωστόσο όταν δεν δίνονται γενναίες επιδοτήσεις στην περιοχή για αγορά πετρελαίου θέρμανσης και όταν δεν απαγορεύεται η πώληση του ξυλίτη ο κόσμος που δεν έχει χρήματα καταφεύγει στην λύση αυτή με αποτέλεσμα τις επιπτώσεις στην υγεία όλων μας» δήλωσε στον «Χ» ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου.

Τι προκαλούν στην υγεία οι ρύποι από την καύση ξυλίτη και η αιθαλομίχλη

Σύμφωνα με την πνευμολόγο – φυματιολόγο Σωτηρία Πελετίδου, τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πιθανή έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια, μπορεί να είναι ένας βήχας επίμονος μη παραγωγικός, ένα αίσθημα καύσου στον λαιμό, στην μύτη ή στα μάτια, δυσφορία στο στήθος και δυσκολία στην ανάσα. «Πολλές από τις κρίσεις του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και τις εξάρσεις της βρογχίτιδας, πυροδοτούνται από την έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια. Οι βλάβες στον οργανισμό δεν είναι μόνο άμεσες, όπως οι παραπάνω αλλά και μακροπρόθεσμες. Όπως δείχνουν μελέτες εκτός από το αναπνευστικό σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις προκαλούνται και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η συστηματική και χρόνια εισπνοή αιωρούμενων σωματιδίων πιθανά να σχετίζεται και με καρκινογένεση και αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου» τονίζει η κ. Πελετίδου.

Γραφειοκρατία και αδράνεια στην αλλαγή της νομοθεσίας «πνίγουν» με ρύπους Βελβεντό και Σέρβια

Το πρόβλημα με την καύση ξυλίτη – ξυλοκάρβουνου δεν είναι τωρινό. Για δεκαετίες οι κάτοικοι των περιοχών αυτών καίνε ασύστολα το επικίνδυνο για την υγεία υλικό που προμηθεύονται από το γειτονικό ορυχείου του Προσηλίου. Το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί να πωλείται ένα τέτοιο υλικό καύσης σε πολίτες εφόσον είναι τόσο επικίνδυνο. Η απάντηση έρχεται από τις σχετικές εγκυκλίους.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρη Αλβανό, η νομοθεσία ορίζει ρητά την απαγόρευση καύσης του ξυλίτη σε κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης. Επιτρέπει δηλαδή την καύση σε ατομική θέρμανση, όπως τζάκι και σόμπες. Συνεπώς και οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν σε πολίτες ξυλίτη στην λιανική δεν παρανομούν και δεν υποχρεούνται να «ρωτούν» τους αγοραστές για τις απαγορεύσεις. Επί της ουσίας, όσο οι εταιρίες πουλούν στην λιανική ξυλοκάρβουνο τόσο οι πολίτες θα συνεχίσουν να προμηθεύονται φθηνή ενέργεια αδιαφορώντας για την υγεία τους και για την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

«Έχουμε δεχτεί αρκετές καταγγελίες από πολλούς κατοίκους για καύση ξυλίτη που προμηθεύονται από το ορυχείο του Προσηλίου. Το υλικό αυτό δεν είναι στα επιτρεπτά είδη καυσίμου και το γνωρίζουν καλά όσοι το προμηθεύονται. Η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται σε σημαντικό βαθμό από θειούχες κυρίως ενώσεις οι οποίες προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία ειδικά των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα και ιστορικό πνευμονικών παθήσεων. Εμείς σε ελέγχους που κάναμε και διαπιστώσαμε την καύση αυτού του υλικού επιβάλαμε πρόστιμα, που ξεκινούν από 500 ευρώ. Όποιος θέλει να καταγγείλει τέτοια περιστατικά μπορεί να μας ενημερώσει τηλεφωνικά στο 2461351211» τονίζει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δημήτρης Αλβανός.

 

Έκκληση στους Βουλευτές να παρέμβουν για να λυθεί το θέμα

Ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, απευθύνει έκκληση στους τοπικούς Βουλευτές να παρέμβουν για να λυθεί μια για πάντα το ζήτημα που αποτελεί πληγή για την περιοχή. «Οι Βουλευτές πρέπει να εισηγηθούν στο Κυβερνητικό Επιτελείο να δοθούν γενναίες επιδοτήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης για να μπορεί όλος ο κόσμος να προμηθευτεί για τους έξι μήνες χειμώνα που έχουμε. Επίσης θα πρέπει να απαγορευτεί στα ορυχεία να πωλούν ξυλίτη. Παρακαλώ τους πολίτες να σταματήσουν να αγοράζουν ξυλοκάρβουνο και να σκεφτούν την δημόσια υγεία» τονίζει ο κ. Στεργίου.

Μοιραστείτε την είδηση