Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ στη Δυτική Μακεδονία: Ξέρουμε ότι πρέπει να προσφέρουμε στους εργαζόμενους αλλά και τους ανέργους της περιοχής νέες ευκαιρίες

3 Min Read

Τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη νέα χρονιά παρουσιάστηκαν την Τετάρτη παρουσία του πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας, προγράμματα που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Δ. Μακεδονία, αφού τέσσερα εξ αυτών αφορούν λιγνιτικές περιοχές, στις οποίες όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός δίνεται έμφαση λόγω μεταλιγνιτικής περιόδου.

Ειδικότερα, η παρουσίαση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για το 2022, μέσω των οποίων θα προσφερθούν συνολικά στη χώρα 86.000 νέες θέσεις εργασίας, έγινε στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ενημερώθηκε επίσης από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, για τα αποτελέσματα των προγραμμάτων τόνωσης της απασχόλησης την τελευταία διετία.

Όπως τονίστηκε, μάλιστα, στην παρουσίαση, ο σχεδιασμός των δράσεων του ΟΑΕΔ συνδέεται με τις κεντρικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας και της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς τέσσερα από τα νέα προγράμματα που θα υλοποιηθούν το 2022 συνδέονται με την μεταλιγνιτική μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία.

«Θέλω να σταθώ επίσης στο γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά έχουν μία στόχευση η οποία δεν είναι μόνο ηλικιακή αλλά και γεωγραφική», σημείωσε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ξέρουμε ότι πρέπει να προσφέρουμε στους εργαζόμενους αλλά και τους ανέργους της περιοχής νέες ευκαιρίες, καθώς θα δρομολογούμε μία σημαντική μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

Τα τέσσερα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη μεταλιγνιτική εποχή

 – Συμβουλευτική, Κατάρτιση και Απασχόληση στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης –  3.400 θέσεις εργασίας – 8 μήνες – Μηνιαία επιδότηση έως 933 ευρώ (75%-100%) με προϋπολογισμό 22.8 εκ. ευρώ

– Απασχόληση Ανέργων στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης –  3.400 θέσεις εργασίας- 12-18 μήνες – Μηνιαία επιδότηση έως 933 ευρώ (75%-100%) με προϋπολογισμό 48 εκ. ευρώ.

 – Απόκτηση Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-29 ετών στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης (Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο) – 2.000 θέσεις – 7 μήνες – Μηνιαία επιδότηση στο 100% με προϋπολογισμό 14 εκ. ευρώ.

– Εργασιακή Μετεγκατάσταση στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης (Δήμοι Μεγαλόπολης, Κοζάνης και Φλώρινας) – 200 θέσεις εργασίας – 12 μήνες – Μηνιαία επιδότηση σε ποσοστό 100% έως 933 ευρώ με προϋπολογισμό 2.3 εκ. ευρώ.

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός για τη Δ. Μακεδονία 

Για τα συγκεκριμένα προγράμματα για τη Δ. Μακεδονία ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα προγράμματα αυτά έχουν μία στόχευση η οποία δεν είναι μόνο ηλικιακή αλλά και γεωγραφική. Αναφερθήκατε στο γεγονός ότι στα προγράμματα τα οποία θα δρομολογήσουν μέσα στο 2022 θα υπάρχουν τέσσερα ειδικά προγράμματα για τις περιοχές οι οποίες εντάσσονται στα προγράμματα της απολιγνιτοποίησης, ειδικά στην Δυτική Μακεδονία, όπου ξέρουμε ότι πρέπει να προσφέρουμε στους εργαζόμενους αλλά και τους ανέργους της περιοχής νέες ευκαιρίες, καθώς θα δρομολογούμε μία σημαντική μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή. Και είμαι σίγουρος ότι τα προγράμματα αυτά είναι εξαιρετικά επιτυχημένα και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και μεγάλη συμμετοχή».

Μοιραστείτε την είδηση