Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας. Αίτημα του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη, να συμπεριληφθεί η ΠΕ Κοζάνης στο πιλοτικό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού

4 Min Read

Ο τόπος μας έχει πολύ δρόμο να διανύσει, ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες και τις ευκαιρίες που δικαιούνται οι συμπολίτες μας με αναπηρία.

Η Μετάβαση αποτελεί μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα προσβάσιμο, από κάθε άποψη και όχι μόνο από εκείνη της κινητικότητας, περιβάλλον και γι’ αυτούς.

- Advertisement -

Γι’ αυτό, σήμερα, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, απέστειλα αίτημα στον Υπουργό κύριο Χατζηδάκη και στην Υφυπουργό κυρία Μιχαηλίδου, ώστε να συμπεριληφθεί η ΠΕ Κοζάνης στο πιλοτικό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία.

 

Προς: 1. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη

  1. Υφυπουργό Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου

 

Θέμα: «Να συμπεριληφθεί η Π.Ε Κοζάνης στο πιλοτικό πρόγραμμα για τον Προσωπικό Βοηθό ΑΜΕΑ».

Κοζάνη, 3-12-2021

 

 

Αξιότιμοι,

κύριε Υπουργέ,

κυρία Υφυπουργέ,

 

Τα δύο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες στην αναβάθμιση των προνοιακών υπηρεσιών και ιδίως στην υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία.

Στο Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνονται δράσεις που θα καταστήσουν τους πάσχοντες συμπολίτες μας πραγματικά ισότιμα μέλη της κοινωνίας, με πλήρη πρόσβαση στις δομές της, στον κρατικό και ιδιωτικό τομέα.

Από τις κορυφαίες, αναμφίβολα, θεσμικές παρεμβάσεις είναι αυτή του Προσωπικού Βοηθού, που στοχεύει στη διευκόλυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων Ατόμων με Αναπηρία και στην προαγωγή της ατομικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής τους.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά από το επόμενο έτος, θα χρηματοδοτηθεί με 42 εκ. €  από το Ταμείο Ανάκαμψης, και σε πρώτη φάση θα  αναφέρεται στην υποστήριξη 1.000 ατόμων.

 

Η περίπτωση της ΠΕ Κοζάνης.

Κύριε Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ,

είστε αμφότεροι κοινωνοί της μεγάλης πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο τόπος μου στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης, και, οφείλω να αναγνωρίσω, έχετε στηρίξει με πολιτικές αποφάσεις σας το επίπονο αυτό εγχείρημα.

Το στοίχημα της Μετάβασης αφορά πρωτίστως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και για να αποδειχθεί αυτή δίκαιη, θα πρέπει να υποστηριχθεί από εμβληματικές κοινωνικές δράσεις, όπως αυτή του Προσωπικού Βοηθού.

Εξάλλου, χρήσιμο θα ήταν στο πιλοτικό στάδιο εφαρμογής του προγράμματος να συμπεριληφθεί και μία επαρχιακή περιφέρεια, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζουν οι μικρότερες πόλεις, σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ιδίως στους τομείς της προσβασιμότητας και των εργασιακών ευκαιριών.

Μπορώ να πω, μάλιστα, ότι η ΠΕ Κοζάνης εμφανίζει αυξημένες δυσκολίες και έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, προκειμένου να γίνει πιο φιλική για τα άτομα με αναπηρία.

Ας μην υποτιμούμε, τέλος, και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούσε η δράση στην περιοχή, τις οποίες έχουμε άμεση ανάγκη.

Για τους παραπάνω και πολλούς άλλους λόγους, η ένταξη της ΠΕ Κοζάνης στο πιλοτικό στάδιο εφαρμογής του προγράμματος για τον Προσωπικό Βοηθό ΑΜΕΑ, όχι μόνο θα αποτελέσει μία ακόμα έκφραση στήριξης και αλληλεγγύης για την περιοχή αλλά θα υπηρετήσει και τους ουσιαστικούς στόχους του.

 

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στην Κοζάνη, ο κύριος Πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξη στην Αναπτυξιακή Μετάβαση της περιοχής, η οποία πρέπει να είναι προσβάσιμη για όλους.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, να την ενισχύσετε με την αποδοχή του δίκαιου αυτού αιτήματος.

Με τιμή,

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης

 

Μοιραστείτε την είδηση