Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, το Δ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικών αποφάσισε να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας καλώντας όλους τους συναδέλφους τους να δώσουν το παρών την  Τετάρτη στις 13:30 μ.μ. στην Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης (πρώην Νομαρχία), τονίζοντας πως ο αγώνας για καλύτερα, ασφαλή και ανοιχτά σχολεία είναι καθημερινός, ατομικός αλλά κυρίως, συλλογικός.

Τι αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει γίνει καμία ενέργεια και δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την εξασφάλιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, παρά μόνο τα αυξημένα τεστ. Δεν μπορεί το ένα παραπάνω self test της πρώτης εβδομάδας να θεωρείται ως σοβαρό μέτρο προστασίας και ασφάλειας.

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες απέναντι στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους, με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης απέναντι στους μαθητές και την κοινωνία, σήκωσαν στις πλάτες τους την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όταν και όπου χρειάστηκε χωρίς καμιά βοήθεια από την πολιτεία.

Και τώρα, στη δια ζώσης διδασκαλία τονίζουν πως θα στηρίξουν παιδαγωγικά, μαθησιακά, συναισθηματικά και ψυχοκοινωνικά τους μαθητές τους. Πρέπει όμως, το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση να ακούσουν τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για να εξασφαλιστεί η δια ζώσης διδασκαλία των μαθητών, η οποία είναι αναντικατάστατη».

Τι προτείνουν:

  • Κατάργηση του ποσοστού 50%+1 των μαθητών που νοσούν για την αναστολή λειτουργίας τμήματος.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, όπου αυτό είναι εφικτό, με ανώτατο όριο τους 15.
  • Να μη γίνει καμία συγχώνευση τμημάτων.
  • Αυξημένα μέτρα καθαρισμού, υγιεινής και απολύμανσης με προσωπικό σε όλο το ωράριο λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
  • Διενέργεια δωρεάν δειγματοληπτικών και επαναλαμβανόμενων test στα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, για την γρήγορη και έγκαιρη ανίχνευση του κορονοϊού.
  • Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών για την αναπλήρωση όσων που νοσούν ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.