Πισωγυρίσματα

1 Min Read

Αλλάζει πάλι το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης την ημερομηνία που θα ολοκληρωθεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Έτσι για τις δύο μονάδες του ΑΗΣ μετατίθεται από το 2023 στο 2025.
Δικαίως, λοιπόν, ο αναλυτής ενεργειακής πολιτικής του Green Tank Ν. Μάντζαρης κάνει λόγο για lignite gate, καθώς με όλα αυτά τα πίσω μπρος, αφενός η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι μεγάλη και αφετέρου δηλούται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει σχέδιο.
Και μπορεί κάποιος καλοπροαίρετα να ρωτήσει “μα πως να γνώριζε ο πρωθυπουργός όταν ανακοίνωνε την απόφασή του το μακρινό πια Σεπτέμβρη του 2019, τι θα γίνει το Μάρτη του 2022;”.
Προφανώς όχι κάνοντας χρήση της γυάλινης σφαίρας, ούτε έχοντας μαντικές ικανότητες. Υπάρχουν όμως πια τόσα πολλά εργαλεία σχεδιασμού με βάση ολιγοπίθανα έως και απίθανα σενάρια, στο πλαίσιο επιστημονικών πεδίων, όπως η προοπτική διερεύνησης (strategic foresight), που φαντάζει πια αφελές για μια χώρα να σχεδιάζει -και δη για τα ενεργειακά της που αποτελούν τομέα ιδιαίτερα επισφαλή- χωρίς να λαμβάνει υπόψη αυτά τα δεδομένα.
Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα μπρος πίσω, που ειδικά εμάς ως περιοχή, μας πάνε πολύ πίσω.

Μοιραστείτε την είδηση