Πόσα ακόμη θα χάσουμε;

3 Min Read

Ο καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σε διεθνή ακτινοβολία, μπορεί να έγινε ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι», αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έγινε «πολιτικός». Παραμένει πάντοτε ο πανεπιστημιακός δάσκαλος, ο επιστήμονας, ο φιλόσοφος. Που αγωνιά για το αύριο της νέας γενιάς. Με την αγωνία του να καθίσταται εντονότερη τώρα, όταν που στρατιές αξίων Ελληνόπουλων να ξενιτεύονται, καθώς οι προοπτικές για προκοπή στον τόπο τους όλο και δυσμενέστερες γίνονται.

Την αγωνία του αυτή μετέφερε με ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι από το 2014 έχει παγώσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Έρασμος +» για την Ελλάδα. Πλήγμα σοβαρότατο για την ελληνική νεολαία. Έκανε την ερώτηση, αναζητώντας ευρωπαϊκές ευθύνες για την αδικία σε βάρος των Ελλήνων νέων. Αλλά η απάντηση που πήρε είναι ότι την ευθύνη την έχουν οι …συνήθεις ύποπτοι. Οι δικοί μας πολίτικοι ηγέτες.

Ο κ. Γραμματικάκης τόνισε ότι το πάγωμα αυτό στερεί σημαντικές και σπάνιες πλέον ευκαιρίες από τους φοιτητές και τους νέους ανθρώπους. Διότι “προγράμματα που εγκρίθηκαν, το 2014, δεν έχουν λάβει καμία χρηματοδότηση, ενώ το 2015 καμία αίτηση δεν έχει τύχει επεξεργασίας από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Πρόσφατα ανακοινώθηκε για το 2016 ότι η υποβολή αιτήσεων αναβάλλεται επ’ αόριστον”.

Απαντώντας, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αρμόδιος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Νεολαία, T. Navracsics, παραδέχθηκε ότι “είναι οδυνηρό να υπάρχουν προβλήματα με το Erasmus + στην Ελλάδα”. Αλλά έδωσε μια εξήγηση για τα γεγονός που θα έπρεπε να κάνει κάθε «αρμόδιο», στην Αθήνα, να ντρέπεται: “Είναι οι εθνικοί φορείς που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Είμαστε σε στενή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και ελπίζω γρήγορα να επιτύχουμε την επανεκκίνηση του Erasmus +. Η Ελλάδα υπήρξε πολύ δραστήρια σε αυτό το πρόγραμμα παλιότερα και ελπίζω να επανακτήσει αυτήν την ορμή το ταχύτερο”.

Αυτές οι «ελληνικές αρχές» που ευθύνονται για το ότι δεν υλοποιήθηκαν το 2015 όσα είχαν εγκριθεί το 2014, για το ότι δεν υπέβαλαν προτάσεις για το 2015 και …ανέβαλαν τα σχέδια για το 2016, έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι ο αρχικώς επί της Παιδείας επιπεσών Μπαλτάς και εν συνεχεία ο πολύφερνος Νίκος Φίλης, ο απασχολημένος με την μετάλλαξη της γενοκτονίας των Ποντίων σε «εθνοκάθαρση». Να τους χαιρόμαστε.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση