Ρόλο πρωταγωνιστή διεκδικούν πλέον οι λιγνίτες στον ημερήσιο προγραμματισμό – Οι προβλέψεις και οι φόβοι του ΑΔΜΗΕ για το χειμώνα

3 Min Read

Με τη συμμετοχή λιγνιτικών μονάδων επιλύεται καθημερινά ο προγραμματισμός για την αγορά ηλεκτρισμού, παρά το γεγονός ότι τα φορτία παραμένουν σε κανονικά επίπεδα με τη ζήτηση να μην ξεπερνά τα 6200MW. Ενδεικτικά χθες συμμετείχαν στην αγορά 3 λιγνιτικές μονάδες (Άγιος Δημήτριος 2,3,4) οι οποίες μαζί με τις μονάδες αερίου, την παραγωγή από ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά και τις εισαγωγές κάλυψαν τη ζήτηση των 128,545GWh.

Η τρέχουσα εικόνα του ηλεκτρικού συστήματος εξηγεί και την αναθεωρημένη εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος φέτος το χειμώνα, σύμφωνα με την οποία ο διαχειριστής θεωρεί ότι η παραγωγή από όλες τις διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες θα είναι απαραίτητη σε συνθήκες υψηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του διαχειριστή, που εστάλη όπως συμβαίνει κάθε χρόνο στη ΡΑΕ, σε συνθήκες ισχυρού ψύχους στο διάστημα Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί μέγιστη ισχύς 8,8 – 9,5 GW και μέγιστη ημερήσια ενέργεια 180 – 190 GWh για την κάλυψη της ζήτησης.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ότι είναι απαραίτητη η παραγωγή από όλες τις διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες και συγκεκριμένα από τις 7 λιγνιτικές μονάδες ισχύος 1800MW (Αγ. Δημήτριος 1-2-3-4-5, Μελίτη, Μεγαλόπολη 4) που θα πρέπει να θεωρούνται διαθέσιμες. Σημειώνεται ότι ο Άγιος Δημήτριος 5 αναμένεται να μπει στο σύστημα στο τέλος του έτους καθώς γίνονται εργασίες αποθείωσης. Επίσης η Μεγαλόπολη 3 θα είναι διαθέσιμη από το 2022 για λειτουργία με μέγιστο όριο τις 120 ώρες ετησίως.

Αντίστοιχα σε συνθήκες υψηλού φορτίου θα είναι απαραίτητη η παραγωγή όλων των μονάδων φυσικού αερίου ισχύος 4400MW. Για τις μονάδες αερίου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης, ωστόσο προκειμένου να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα θα πρέπει να διασφαλιστεί εγκαίρως η επάρκεια καυσίμου, με τον αναγκαίο προγραμματισμό φορτίων.

Σε ό,τι αφορά τα υδροηλεκτρικά, το απόθεμά τους στους ταμιευτήρες ανέρχεται σε περίπου 1550GWh, περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2020, που όμως είναι στα χαμηλά επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Τέλος για τις εισαγωγές ενέργειας ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει ότι αποτελούν προϊόν αγοράς που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν προβλέψεις. Ο διαχειριστής παρατηρεί ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται διαστήματα σημαντικών εξαγωγών γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην εκτίμηση της επάρκειας το επόμενο διάστημα.

Χρήστος Στεφάνου energypress

Μοιραστείτε την είδηση