Σε πειραματικό «Πράσινο Σχολείο» θα μετατραπεί η ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Κοζάνης- Οι πρώτες “πράσινες” ειδικότητες

2 Min Read

Στη μετατροπή της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) Μαθητείας ΟΑΕΔ Κοζάνης σε ένα πειραματικό «Πράσινο Σχολείο» στοχεύουν ο ΟΑΕΔ, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και το Επιμελητήριο Κοζάνης.

Οι δράσεις για το σχολείο που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού έργου GRAEDUCATION προσβλέπουν στη δρομολόγηση μιας νέας, καινοτόμου, δράσης στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης σε τομείς αιχμής με έμφαση στους νέους.

Η πρωτοβουλία παροχής ποιοτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης της πράσινης οικονομίας στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικές κοινωνίες που έχουν πληγεί οικονομικά, εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και παρουσιάζουν ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό λόγω του brain drain. Η επικείμενη απολιγνιτοποίηση της περιοχής δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης των λεγόμενων «πράσινων» επαγγελμάτων για την αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και την προσέλκυση επενδύσεων. H επίσκεψη της επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελίζας Φερέιρα στη περιοχή τον Οκτώβριο 2021 σηματοδοτεί την αρχή των διαδικασιών της απολιγνιτοποίησης της περιοχής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το Σεπτέμβριο του 2022 θα ξεκινήσουν οι 3 πρώτες εκσυγχρονισμένες και «πράσινες» ειδικότητες:

  1. Tεχνίτης Ηλεκτρολογικών  Εργασιών  (ΕΠΑΣ)  ή/και  Τεχνικός  Ανανεώσιμων  Πηγών

Ενέργειας (ΙΕΚ)

  1. Τεχνίτης Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων (ΕΠΑΣ)
  2. Τεχνίτης Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων (ΕΠΑΣ) ή/και Τεχνικός Μηχανικός

Θερμικών Εγκαταστάσεων & Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (ΙΕΚ)

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και ώρα 16:00 θα πραγματοποιηθεί για το θέμα   διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom.

Η ενημερωτική εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γινεί παρουσίαση του Πράσινου Σχολείου,   στοχεύει στην έναρξη   ενός διαλόγου όπου θα καταγραφούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και η διάθεσή τους να παρέχουν θέσεις μαθητείας για τους νέους.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για τη δήλωση συμμετοχής, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί    να    ανατρέξει    στην    ιστοσελίδα    του    Ελληνογερμανικού    Επιμελητηρίου: https://griechenland.ahk.de/gr/ekdiloseis/plirofories-ekdilosis/digitale informationsveranstaltung-die-gruene-schule-epas-kozani ή να απευθυνθεί στο τηλ. 210-

6419036.

Μοιραστείτε την είδηση