Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Κοζάνης: Οφειλόμενη απάντηση στον κ. Κωνσταντινίδη

3 Min Read

Προβληματισμό προκαλεί η δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή της Ν.Δ. της Π.Ε. Κοζάνης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη για το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τηλεθέρμανση Κοζάνης. Τοποθέτηση την οποία φρόντισε να τιτλοφορήσει με τον πρωτοφανή και προσβλητικό για όλους μας τίτλο περί «ναύτη και καντηλανάφτη».

Πάντως εμείς ομολογούμε πως δεν γνωρίζουμε την διαφορά ανάμεσα στον ¨ναύτη¨ και τον ¨καντηλανάφτη¨ αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά την διαφορά ανάμεσα στην ζέστη και στο κρύο.

Επί της ουσίας τώρα, αξιότιμε κύριε Βουλευτή, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

  • Η βιωσιμότητα και η συνέχιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το χρονοδιάγραμμα της απολιγνητοποίησης, ένα χρονοδιάγραμμα βίαιο και αναποτελεσματικό καθώς σχεδιάστηκε με πρόχειρο τρόπο για να υλοποιηθεί στο ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα.

Για το διάδοχο δε εναλλακτικό σχήμα των τηλεθερμάνσεων (ΣΗΘΥΑ- λέβητες φυσικού αερίου, αγωγοί διασύνδεσης) το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα κατασκευής είναι ανέφικτο, κάτι που επιβεβαιώνεται πλέον καθημερινά.

  • Σε ό,τι αφορά την ανάλυση των ψυχρών αριθμών καθώς και την ανάγνωση ης χρηματιστηριακής ενεργειακής αγοράς, εσείς μπορεί να είστε ειδικότερος από μας, αλλά θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε κάτι που μάλλον ξεχνάτε. Πίσω απ’ όλα αυτά υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνία και οι άνθρωποι της, της οποίας τα νοσοκομεία, οι υγειονομικές μονάδες, τα σχολεία, τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια θα πρέπει να θερμανθούν.
  • Οι Μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και ο λιγνίτης είναι αναγκαίες και απαραίτητες μέχρι να ολοκληρωθεί η ΣΗΘΥΑ και τα έργα διασύνδεσης της τηλεθέρμανσης. Ο λιγνίτης βέβαια, όπως έχει αποδειχθεί και το τελευταίο καλοκαίρι είναι απαραίτητος και για την ασφάλεια του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.
  • Για το αν η Μονάδα ΙΙΙ του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου ήταν σε προγραμματισμένη συντήρηση, ποτέ μέχρι σήμερα οι μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου δεν μπήκαν σε προγραμματισμένη συντήρηση μεσούσης της χειμερινής περιόδου. Δυστυχώς, κάτι ανάλογο, δηλαδή να βγει εκτός λειτουργίας η Μονάδα ΙΙΙ του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα, επιχειρήθηκε να επαναληφθεί και το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, πάλι, μάλλον, λόγω οικονομικών κριτηρίων όπως αναφέρετε και στην τοποθέτηση σας.
  • Κάνετε λόγο, ακόμα ότι μέσω νομοθετικής παρέμβασης ενισχύθηκε οικονομικά η ΔΕΤΗΠ προκειμένου να καλυφθεί το πρόσθετο λειτουργικό κόστος της. Απόλυτα σωστή ενέργεια. Γιατί όμως δεν συνέβη κάτι ανάλογο με τις υπόλοιπες τηλεθερμάνσεις; Δεν επηρεάζονται αυτές από το ¨πρόσθετο λειτουργικό κόστος¨ λόγω της καλπάζουσας ενεργειακής κρίσης;

Τέλος, θα συμφωνήσουμε μαζί σας πως είναι λυπηρό να διαστρεβλώνεται η αλήθεια και γι’ αυτό εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε πάντοτε ανοιχτοί και διαθέσιμοι για όποιον θα ήθελε να ενημερωθεί υπεύθυνα.

 

Σωματείο Εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Μοιραστείτε την είδηση